söndag 24 maj 2020

Nya Zeeland (Auckland, Dunedin, Nelson, New Plymouth, Queenstown, Raglan, Wellington, Westport)

Idylliska vyer utmed vägen rådde det ingen brist på!

Nya Zeeland-delen av vår långresa vårvintern 2011 fick en dramatisk start. Vi befann oss i Sydney när vi nåddes av nyheten att första stoppet i NZ, Christchurch, hade drabbats av en massiv jordbävning. Att få Quantas att boka om flygbiljetterna var trots detta nära nog omöjligt men tillslut lyckades vi skjuta upp avfärden en vecka. Istället för en vecka i Christchurch, som nu praktiskt taget var pulvriserad, hämtade vi direkt vår husbil på flygplatsen och gasade på söderut till staden Dunedin. Sedan fortsatte vi resan sunt Sydön och sedemera Nordön som planerat. Det blev tre veckor i husbil och en vecka i Auckland på hotell. När folk frågar mig om min bästa resa dyker denna alltid upp som en stark kandidat. Det kan vara för att jag är barnsligt förtjust i husbilar, men själva landet är också en favorit. Landskapen är bara löjligt vackra och överallt
Blev av en slump erbjuden en rabatterad helikoptertur över
Sydöns glaciärer och Mount Cook!
dessa ödmjukt vänliga människor. Sydön mer brittisk fast med fantastiska berg och glaciärer, och jättegod mat, Nordön mer tropisk med maorisk kultur, vulkaner och stränder. Det var tidig höst när vi var där i mars (Ja allt är tvärtom här. Solen står i norr när den står som högst. Förvirrande) vilket innebar krispigt klara dagar och lite kyliga nätter. Detta, och att vi ville ladda mobiler och laptops, innebar att vi oftast tillbringade nätterna på en campingplats. Då kunde man nämligen koppla på värmen i bilen, och ta en dusch i de alltid fräscha gemensamma badrummen.
Åka tillbaka? Jag har verkligen sett det mesta av landet men skulle ändå gärna återvända! Synd bara att det är så långt bort.

2 kommentarer:

  1. Det låter som att det är MYCKET du inte sett dock. Delfinerna i Kaikoura, Hobbiton i Matamata osv

    SvaraRadera
  2. Sant. Det finns mycket kvar att se!

    SvaraRadera