lördag 23 maj 2020

Norge (Oslo, Svalbard)

Promenad ner mot down town Longyearbyen från vårt hostel.
Som synes ligger alla ledningar i rör ovan mark, pga permafrost

Jag har varit pinsamt dålig på att turista i våra grannländer märker jag, förutom österöver. Som 13-åring var jag i Oslotrakten med mamma och pappa en sommar, men sen har det varit skralt med Norgebesöken, tyvärr. Tills i augusti 2018 när jag och Ninna äntligen fick till en efterlängtad Svalbardresa. Då vi inte fick se isbjörnar under vår gemensamma resa till Alaska hoppades vi på bättre tur här, och turen var med oss! Vi gjorde en heldagsutflykt med båt till det övergivna ryska gruvsamhället Pyramiden och på vägen hem fick vi se en mamma och hennes två ungar ta en eftermiddagslur på klipporna vid iskanten, på långt avstånd men ändå. Just så här års är istäcket som minst vilket gör båtresor enklare, och möjligheten att se isbjörn på betryggande avstånd är större. Vintertid är det mest snöskoter som gäller och då vill man inte träffa på björnarna.
Den övergivna sovjetiska gruvstaden Pyramiden är ett måste att besöka.
Surrealistiskt med massiv kommunistarkitektur mitt bland glaciärerna
Gulligaste djuren var annars de knubbiga svalbardsrenarna som helt orädda mumsade gräs och lavar här och var, bland annat rakt utanför vårt hotell en kväll. De passar på att äta upp sig innan polarnatten faller. Nu i augusti var det sluttampen på midnattssolen. Oerhört märklig och rolig känsla att det är ljust som mitt på dan dygnet runt. En annan rolig grej är att man tar av sig skorna när man går in, alltså även på hotell, muséer och i hyreshus, dock inte på krogen. Ögruppens huvudstad Longyearbyen har trots sin blygsamma storlek på drygt 2000 bofasta en hel del bra restauranger. Turistnäringen är viktig men hit kommer även forskare från hela världen så det blir en väldigt kosmopolitisk stämning.
Åka tillbaka? Definitivt! Men nästa gång vill jag se snö. I augusti var allt man fick av den varan lite puder på topparna kring Longyearbyen, och de glaciärer vi åkte förbi med båt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar