måndag 25 maj 2020

Polen (Gdansk, Krakow, Warszawa)

Moderniserade hamnmagasin och vackra fartyg i Gdansk

Första Polenresan, till Warszawa 2015, gav verkligen mersmak och jag har hittills varit tillbaka tre gånger i landet. Favoriten är Gdansk med sin rika historia, gulliga stadskärna, intressanta muséer och närheten till vatten, stränder och hamnar. Dels för alla privat- och utflyktsbåtar som utgår mitt från stadskärnan, dels de stora industriella hamnarna längre ut. Härifrån kan man lätt göra utflykter till superturistiga strandorten Sopot eller hamnstaden Gdynia. Jag tog en båttur förbi de enorma båtvarven bort till halvön Westerplatte där tyskarna inledde sitt anfall 1939. Spåren finns att betrakta än idag. Mer mörk historia får man sig till livs med en guidad tur i Auschwitz. Det tillhör allmänbildningen. Vi passade på att åka dit under en kort semester i Krakow, som för övrigt sägs vara Polens vackraste stad. Stadskärnan är på världsarvslistan och drar så
Palatset på ön i den stora, lummiga Lazienki-parken
söder om centrala Warszawa
klart till sig många turister. Gamla stan i Warszawa är däremot som bekant inte original utan återuppbyggd sten för sten efter andra världskriget. Imponerande. Men det är inte bara historia och arkitektur som lockar med Polen utan kanske främst att allt är så välordnat, tryggt och billigt. Sällan har man bott i så fräscha och rena hotellrum för så lite pengar, och på få andra ställen får man så god mat nästan överallt, serverad med leenden och klanderfri service.
Åka tillbaka? Polen är ju nästan på simavstånd från södra Sverige så det vore väl fasen om man inte skulle lyckas ta sig hit igen, oavsett virusterrortider. Ett perfekt semesterresmål för alla budgetar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar