tisdag 19 maj 2020

Malta (Gozo, St. Julian’s, Valletta)

Glad att ha hunnit se den kända klippan,
som varit med i bl.a. Game of thrones

En solsäker och hyfsat billig sommarsemester i ett nytt land var de ungefärliga kriterierna sommaren 2016. Jag och Jenny lyckades enas kring Malta och fick dessutom hyra en lägenhet av en bekant till mig i St. Julian’s. Vi blev väl aldrig riktigt på det klara med hur dessa Maltaorter (St. Julian’s, Sliema, Valletta) hängde ihop med varandra, eller var de i själva verket en och samma? Klart är i alla fall att avstånden var stora och svårforcerade, speciellt i den 40-gradiga värmen. Promenadledes höll vi oss i vår stökiga, turistiga del där det svalkande kristallklara vattnet var inom nära räckhåll. Skugga fick köpas eller stjälas på något av de etablissemang som låg nere vid vattnet. Sedan gjorde vi ett par bussutflykter
Vallettas stora torg i behaglig eftermiddagsskugga
också, till ön Gozo en lång bussfärd och kort båtfärd norrut, där vi hann se klippformationen Azure window innan den kollapsade året efter. Och till själva huvudstaden Valletta, där vi njöt av vackra gränder utan hysterisk trafik och framförallt riktigt god mat. Trots ihärdiga googlingar och rekommendationer lyckades vi nämligen inte hitta något som ens var i närheten av ätbart i vårt eget område, och då är vi inte kinkiga. Till slut gav vi upp, höll oss till pizzor och efterrätter, som var just ätbara men inte mycket mer, samt hemköpta snacks från den lokala butiken.
Åka tillbaka? I så fall för en weekend i själva Valletta, staden innanför murarna. Här finns bra restauranger, lite shopping, skugga och vackra byggnader. Allt man behöver med andra ord. Resten av Malta, nja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar