fredag 15 maj 2020

Kroatien (Zadar)

Imponerande vårflod i Plitvice, några av många vattenfall

Ännu ett land där jag bara har varit en gång. I april 2018 hade Ryanair biljetter som var nästan gratis till Zadar i norra Kroatien. När jag väl fick ändan ur och bokade hade de nog gått upp till en femhundring tur och retur, men ändå. Detta visade sig dessutom vara bästa tiden att åka till Kroatien. Lagom med folk, behagligt varmt och till och med badbart, men kanske inte för badkrukor då vattentemperaturen låg kring 17 grader. Enligt det trevliga hotellet (som för övrigt kostade det tredubbla under sommaren) var en annan fördel att turistfällorna inte hade hunnit öppna. När vi frågade om de kunde rekommendera restauranger var svaret. ”Alla är bra! Under högsäsong hade jag varit tvungen att varna er för några ställen men inte nu.” Och det stämde. Allt var gott, mycket fisk och skaldjur. Typisk medelhavskost. Bra drinkar kunde de dock inte
Vi "havsorgeln" i Zadar samlas folk för att se på solnedgången
och lyssna på ljudet från havet som spelar i betongorgeln
blanda men det räcker ju utmärkt att hålla sig till gott lokalt vin. Zadars stadskärna är liten och lätt att navigera. Här finns inga bilar utan bara blanka marmortrottoarer och så havet runt det hela. Vi gjorde även en utflykt till de spektakulära Plitvicesjöarna, som så här på våren mest var en enda stor fors, eller ja flera förstås. Rekommenderas, men tydligen väldigt mycket folk här under högsäsong.
Åka tillbaka? Ja! Måste ju se de mer kända städerna Split och Dubrovnik, men Zadar kanske egentligen är mer passande för mig som inte gillar det alltför turistiga. Segla i Kroatien är en annan dröm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar