söndag 10 maj 2020

Israel (Döda havet, Haifa, Jerusalem, Tel Aviv)

Storstad vid havet är aldrig fel. Tel Aviv är Mellanösterns Miami

Ett av mina absoluta favoritländer ända sedan första gången jag var här, i november 2006. Då bodde vi på risigt hostel mitt i Tel Aviv och åkte på utflykter till bland annat Haifa och Jerusalem med en bekants pappa. Killen vi skulle ha träffat var förkyld så därav föll guidningslotten på hans pappa istället. Att vi kunde göra bäst vi ville på egen hand ingick liksom inte i den israeliska gästfriheten! 2012 var jag där i november igen, men ett par veckor tidigare. Nu var det perfekt badtemperatur i Döda havet, dit vi tog oss med hyrbil via Västbanken. Första gången var det lite väl kyligt och vi stod där och frös, inkletade med lera. Nu bodde jag i en av de fyrstjärniga skraporna vid stranden i Tel Aviv, med fantastisk utsikt. Men landets bästa hotell vågar jag nog säga heter American Colony och ligger vid Jerusalem. Här bodde jag på jobbresa i oktober 2013. Enda
Mer fokus på hälsa och mindre på drinkar är det vid Döda havets
spa-anläggningar. Känns som att bada i en salladsdressing!
problemet här var att det ligger i de palestinska delarna så många taxichaufförer vägrade köra ända fram. Man blev släppt i några chassidiska kvarter tvärs över gatan, men det var bara att promenera sista biten. Det finns mycket man ”måste” se här: Döda havet, Jerusalem och Tel Aviv är ett minimum. Men som tur var är landet litet och allt kan i värsta fall hinnas med på en dag. Vill man hinna med mer än att bara njuta av en drink på stranden i Tel Aviv rekommenderas dock en veckas semester. Oktober är nog bästa månaden om man är badkruka. I november börjar det bli svalare.
Åka tillbaka? Ja, jag skulle vilja uppleva fler årstider här. Har ju bara varit på hösten. Nära är det också, drygt tre timmars direktflyg. Och världens bästa hummus så klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar