torsdag 28 maj 2020

Rumänien (Brașov, Bukarest, Sibiu, Sighișoara, Turda)

Borgen Rasnov. Byn i dess innandöme var inspelningsplats
för delar av Scorpion King 4!

Under en intensiv sommarvecka 2018 hann jag och Ylva se mycket av ett frodigt Transsylvanien, allt medan en obarmhärtig värmebölja hade Sverige i ett fast grepp. Vi flög till Bukarest via Warszawa (där min dator tyvärr glömdes kvar på flyget, men kunde hämtas upp på hemvägen). Från trevliga Bukarest blev det tåg mot nordost och Transsylvanien-hubben Brașov. Härifrån utgår otaliga utflykter och vi valde en som tog oss till Draculas slott (aka slottet Bran). Kul att ha sett men extremt mycket turistgrupper. Desto roligare var att på samma utflykt få se borgen i Râșnov och ett reservat för björnar som varit tillfångatagna. Rumänien är extremt björntätt.
Vacker men omöjlig att både stava och uttala:
Transfagarasan highway
En borg vi ville besöka hade stängt på grund av att en björnfamilj hade flyttat in i ruinerna. Efter Brașov fortsatte turen mot nordväst med buss till den pittoreska medeltidsstaden Sighișoara och därefter Turda för besök i de nerlagda saltgruvor som gjorts om till en liten och kall nöjespark, långt ner i underjorden. Efter det var bad och sol vid saltvattensjöarna på ytan ett bra sätt att tina upp. På vägen tillbaka mot Bukarest blev det ett stopp i Sibiu och en tur på en av världens vackraste vägar: Transfagarasan highway, byggd under kommunisttiden för att korta restiden över Karpaterna. Ett annat imponerande kommunist-byggnadsverk som vi besökte, men mer osmakligt/onödigt, är Parlamentspalatset i Bukarest. Stora delar av staden revs för att ge plats för detta bygge som påbörjades 1984.
Åka tillbaka? Rumänien är ett otroligt underskattat resmål. Det är vackert, vänligt, billigt och enkelt att ta sig runt. Alla borde åka hit. Nästa gång vill jag åka till badorterna vid Svarta havet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar