lördag 16 maj 2020

Lettland (Jurmala, Liepaja, Riga, Ventspils)

Hangarer som gjorts om till marknad inne vid centralstationen i Riga

Två gånger hade jag varit i Lettland innan jag bodde här april-september 2015. Det var kärlek vid första ögonkastet med Riga, trots att novembervädret som mötte oss första gångerna är om möjligt värre än motsvarande i Stockholm. Att sedan få bo här när exet fick jobb på Air Baltic, och vara ledig från jobbet, var en dröm som gick i uppfyllelse. Lite som en karantäntillvaro med hemmajobb för det mesta och få sociala aktiviteter, men ett par perioder jobbade jag på ett översättarkontor på andra sidan stan och umgicks lite med kollegerna där. Vi bodde mellan flygplatsen och Gamla stan på vad de flesta anser vara ”fel” sida av floden, men jag älskade alla konstiga små trähus och övergivna fabriksområden här, allt omgivet av letternas motsvarighet till våra
Solnedgång från Radissons skybar mitt i Riga.
  Vi bodde i Panaroama Plaza, de två skraporna långt bort till vänster.
miljonprogram. Idag mest bebodda av den ryskspråkiga delen av befolkningen. Dessutom var det nära med pendeltåget ut till strandorten Jurmala och dess omgivande tallskogar där jag misslyckades fatalt med att hitta svamp (lokalborna länsar effektivt markerna på denna) men däremot plockade blåbär under säsong. Svampen fick vi snällt köpa på någon av de lokala marknaderna; Āgenskalns på vår sida av floden eller i de stora zeppelinarhangarerna inne vid centralstationen. Riga har det mesta men utanför storstadsregionen är det nästan spöklikt tomt på folk, i alla fall utanför den absoluta turisthögsäsongen. Här kan man snacka om att folk inte har problem att hålla avstånd, inte ens i Riga faktiskt.
Åka tillbaka? Riga är min absoluta favorit av de Baltiska huvudstäderna. Stor, vacker och full av kontraster. Nu har jag dessutom en svägerska här, fast just nu är hon coronaflykting i Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar