onsdag 27 maj 2020

Qatar (Doha)

Fiske var en av huvudnäringarna här innan oljan, men fortfarande
guppar fiskebåtarna i viken och det serveras utmärkt fisk på krogarna

I februari 2012 var vi ett tjejgäng som åkte på solsemester till Sri Lanka med Qatar Airways med mellanlandning i Doha, så vi passade på att grunda solbrännan vid en hotellpool där innan vidare färd. Jag fick ett mycket bättre intryck av Doha än av Dubai även om ”grundpremisserna” är liknande: Oljepengar har möjliggjort en explosiv utveckling under efterkrigstiden, mycket tack vara stora mängder migrantarbetare. Nu satsas på andra branscher, som till exempel turism, för att inte vara helt oljeberoende. Doha känns mindre turistigt än Dubai, kanske på grund av att många av besökarna är från omgivande gulfstater. Även här ploppar mer eller mindre spektakulära skyskrapor upp som svampar i jorden, allt medan den traditionella marknaden med allsköns
En drömstad för den som liksom jag gillar skyskrapor!
varor och god, billig mat fortfarande fyller sin funktion mitt i det hela. Alkohol får man dock inte tag på. Då måste man ha med sig passet och gå på någon internationell nattklubb. När det var dags att åka vidare till Sri Lanka var vårt flyg plötsligt överfullt och vi skulle inte få åka förrän sen kväll istället för tidig morgon. Som plåster på såren blev vi inkvarterade i egna rum på femstjärnigt all-inclusive-hotell under dagen och uppgraderade till business på flyget. Helt ok tröst ändå. Det var bufféer överallt så det blev en dag av ätande innan man slocknade någon stans över Indiska Oceanen.
Åka tillbaka? Ja varför inte. Qatar Airways har ju sin hubb här, så kanske kan det bli fler trevliga mellanlandningar framöver!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar