söndag 8 september 2013

Sista dagen i Alaska (på fastlandet i alla fall)

Imorgon kliver vi på båten som ska ta oss ner till Vancouver (anländer där 14 september). Visserligen kommer vi säkert att kunna kliva i land som hastigast några gånger på vägen men jag vågar inte lova att vi har nättillgång, så räkna med radioskugga från både mig och Ninna. Ser fram mot en avslappnande resa med klassiska analoga aktiviteter som bokläsning och kortspel.
I Anchorage har det mest regnat på oss men jag har ändå bytt gummistövlarna mot högklackat här i helgen. Känner oss hemma i nattlivet här. Folk dricker (minst) lika mycket som hemma, men är mycket trevligare. 
På dan igår var vi på en stor hantverksmarknad. Tog oss en evighet då alla dels gärna berättade sina livshistorier och dels ville höra om vår resa. Samma sak på krogen. Det är lätt att prata med folk utan att det för den skull är "raggigt".
De som bor här, ofta inflyttade från resten av USA, verkar vara väldigt självständiga. Man flyttar hit för att göra sin egen grej; allt från att jobba med turism till att bosätta sig i en helt isolerad stuga mitt i skogen. Vi har identifierat en bussiness man borde starta här: svamputflykter. Svampmarkerna är fantastiska. Man såg de stora sopparna till och med från tåget! Vi blev så sugna på att gå och plocka. Bär plockar man här men svamp verkar de inte veta så mycket om. Jakt ägnar man sig också åt. Fairbanks vimlade av kamouflageklädda män. Det är nämligen starten på deras älgjaktssäsong nu. Man kan ju inte äta vilt utan svamp, så svampplockning bordr man nog lyckas sälja  in.
Nu ska vi strax ge oss av till Anchorage zoo för att pricka av de djur vi inte har sett i vilt tillstånd. Håll utkik efter eventuella bilduppdateringar. Har nu lyckats ladda mitt kamerabatteri igen!

1 kommentar:

  1. Amerikaner förstår sig inte på svamp. De förstår inte natur överhuvud. Amerikaner
    är annorlunda.

    SvaraRadera