Oktober torde vara den perfekta månaden att åka till Sydeuropa. Medelhavet är uppvärmt och håller temperaturen mild och behaglig dygnet runt. De stora turisthorderna har försvunnit, bara svenskarna är kvar. Åtminstone kryllade det av svenskar i Cannes när jag var där förra veckan. Eller närmare bestämt: första halvan av veckan kryllade det även av tv-folk från hela världen, medan mässan MIPCOM pågick. Det är en årlig begivenhet då jag åker ner och har möten för att köpa in program för Axess TV:s räkning. En liknande mässa pågår i april, men då är vädret oftast uselt, eller åtminstone svinkallt så jag begränsar mig till en Cannesresa i oktober.
Att vara på mässa går ut på att springa som en tätting mellan alla möten hela dagen. En aldrig sinande ström av trevliga människor som bjuder oss på kaffe eller vatten medan de presenterar sitt utbud på en kvart. Utmattande och energigivande på samma gång. Sen vid 17-snåret en rask promenad till hotellet, snabbdusch och sedan börjar cocktailschemat för mer informella möten utan papper och penna. Att äta en ordentlig måltid är bara att glömma, men som tur är serveras ofta matiga snittar på festerna. Och som tur är pågår detta bara i tre dagar.
Redan på torsdag eftermiddag kan jag utmattad sträcka ut mig på närmsta strand och ta ett dopp i havet. Sedan tar trerättersmiddagarna vid där snittarna slutade. Rivieran har ett lite oförtjänt rykte om sig att vara dyrt, och visst kan prissättningen vara lite udda med svenska mått mätt. Även här kan man så klart få en dålig lunchsallad för dryga hundringen. Alkoholfria drycker är notoriskt dyra. På de gulliga små kioskerna utmed stranden kostar en jättegod, stor macka drygt 5 euro, men en milkshake lika mycket. Vin är det som gäller om man vill hålla i slantarna. En varmrätt på en bra restaurang kan kosta uppemot 30 euro, men å andra sidan kan du få en riktigt bra trerättersmeny för samma pris, eller mindre! Den här gången hann vi med lilla kvarterskrogen La Farigoule, desto större tvåvåningskrogen Caveau 30 och schweiziskinspirerade fonduerestaurangen Cannasuisse. Alla rekommenderas varmt.
Fredagen är en utmärkt dag att göra en utflykt till Ile Sainte Marguerite. Båtar går varje timme från Cannes och tar en kvart ut till den vackra ön, kanske mest känd för att ha huserat mannen med järnmasken i sitt fort/fängelse. Numera huserar fortet någon typ av scoutläger, museum och ett litet akvarium. Men den största behållningen är de vackra, steniga badvikarna med kristallklart vatten. Mässan, mötena och champagnen känns helt plötsligt väldigt långt bort i såväl tid som rum.