måndag 19 februari 2024

Favorit i repris avslutar resan


Här klagar jag på att Bruneis huvudstad är omöjlig som promenadstad bara för att dagen efter upptäcka att det är samma sak i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Jag har på något sätt förträngt detta sedan mitt förra besök 2019. Kanske för att vi då faktiskt bodde ett stenkast från en av de bästa bar- och restauranggatorna, och att det då gick att beställa en Grab-taxi på ett ögonblick. Nu har vi oturen att tajma semestern med det kinesiska nyåret, som innebär att hela Asien verkar vara på semester ett oklart antal dagar eller veckor, vilket så klart i sin tur innebär att a) även Grab-chaufförer vill vara lediga och b) antalet turister är större än vanligt. Resultatet blir att man ofta kan få vänta på skjuts i uppemot en halvtimme. Dock är priset alltid detsamma - några tior.

Vi bor på det något bedagade lyxhotellet Royale Chulan som ligger ganska mitt i stan. Nära till allt men gångavstånd endast till det närmaste köpcentrumet Pavilion, och faktiskt även till en av de högst belägna takbarerna: Vertigo på 59:e våningen i hotellet Banyan Tree. De heta dagarna i KL tillbringas bäst i ett köpcentrum, där man också hittar alla upptänkliga former av mat för inga pengar alls, eller vid en hotellpool. En dag vågar vi oss dock iväg till Batugrottorna i utkanten av staden, på förmiddagen för att slippa den värsta hettan. Färgglada trappsteg leder upp till den imponerande grottan som är en helig plats för hinduer och innehåller flera tempel. Trappan vaktas av ett gäng apor som tilltvingar sig godsaker från turisterna för att låta dem passera. Tricket är att passa på att gå förbi medan en apa är upptagen med att sno bananer från andra.

Trafik, trängsel, föroreningar och hetta till trots, när mörkret sänker sig över Kuala Lumpur är allt förlåtet. Maten, servicen, drinkarna. Det mesta är toppklass, och kräver ingen enorm plånbok. Vi betar av de kök som vi inte testat hittills på resan: Tapas och koreanskt bland annat. Tapasrestaurangen Fuego på våning 23 är en favorit i repris. Det har byggts några nya skyskrapor sen vi var här sist så det är en lustig känsla att sitta på våning 23 och känna att man är långt ner. Från ovan nämnda Vertigio ser man dock ner på det mesta. Den tredje takbaren vi testar är Traders SkyBar på våning 33. På alla dessa sitter man om inte ute så för öppna fönster. Ovanför stadens brus är luften något svalare och klarare. Utsikterna är verkligen hänförande. Men sista dagen håller vi oss i marknivå, på bargatan Changkat Bukit Bintang, där man faktiskt kan gå från ställe till ställe.

Väl hemma i Sverige igen saknar man redan alla välklädda, leende människor som håller upp dörrar åt en hela tiden, och utomhustakbarer (utan kö) i februari. Å andra sidan är det skönt att kunna röra sig, ja till och med promenera i rask takt, utan att svetten formligen sprutar. Allt har sin charm. KL, jag kommer säkert tillbaka, men nu ska jag ha blixtkoll på när det kinesiska nyåret är!


torsdag 15 februari 2024

Land nr 71 - Sultanatet Brunei

Andelen av världens invånare som bor i en fungerande demokrati minskar just nu och är enligt vissa beräkningar långt under hälften. Brunei hör till den lilla skara länder som inte ens kallar sig demokrati. Här härskar en sultan enväldigt sedan landet blev självständigt från Storbritannien 1984. Sedan tio år tillbaka har han börjat införa sharialagar. Det är "obligatoriskt dödsstraff" för införsel av droger blir vi upplysta om när planet går in för landning. Alkohol får man föra in, men det finns inte i landet. Rökning är förbjudet. 
På sedvanligt diktaturvis är den officiella bilden av landet kanske inte helt med sanningen överensstämmande. Tillgången till el och rent vatten är 100% läser jag mig till, men man behöver inte leta länge för att se ruckel (inte minst ute på den flytande staden Kampong Ayer) där detta knappast kan stämma. Kvaliteten på kranvattnet är "utmärkt", men nej hotellet avråder. "Kreditkort är allmänt accepterat", nej kontanter är ett måste, här liksom i Malaysia. "Turister kan gå klädda som de vill", nja det går inte runt några shariapoliser på gatan, men inga turister heller. Jag köper ett par tunna långbyxor för att smälta in. Wifi hittar jag bara på hotellet och flygplatsen, så nej det är långt ifrån det moderna land jag hade förväntat mig. Det som stämmer från vad jag läst mig till är att det är dyrt och alla är mycket vänliga. 
Jag har turen att bo på ett hotell (Capitol Residence Suite) som skjutsar runt gästerna till alla sevärdheter, så taxi slipper man i alla fall betala. Mycket är inom gångavstånd men värmen är verkligen extrem och staden är inte gjord för promenader. Alla åker bil. Trafiken är dock gles och lugn och bilar stannar snällt vid övergångsställen, där sådana finns. Restauranger och butiker verkar nästan bara finnas i shoppingcentrum, eller på kvällsmarknaderna. Jag besöker en av de största, Gadong, där luften blir dimmig av allt gott som grillas. Förslagsvis köper man med sig och sitter nere vid floden i friska luften och äter.

Förutom storslagna moskér och museer över landets och sultanens historia är Kampong Ayer (vattenbyn) huvudstadens största attraktion. Det är tydligen världens största bosättning på pålar. Med tanke på detta trodde jag definitivt att turistinfrastrukturen skulle vara bättre. Det finns guidade turer från runt 500 kr, och för lite mindre kan man åka med båt runt byn i någon timme. Snål och självständig som jag är satsar jag istället på taxibåt tur och retur för 16 kr och tänker att man kan plocka upp en karta och tips i turistcentret jag har läst ska finnas. Det finns inte, eller är i alla fall tvärstängt och igenbommat.
Med Google maps och lite hjälpsamma pekningar från lokalbefolkningen snubblar jag runt på extremt rangliga träbryggor, blir glad när jag hittar några av betong, sätter mig till slut i skuggan och väntar på min skjuts tillbaka. Det är oklart hur normalviktiga västerlänningar kan vistas här. Mina 54 kg känns alldeles för mycket. Gångarna sviktar och knarrar oroväckande under min tyngd. Tre meter ner: våt sand, dy, lite sopor. Hade varit bättre att ramla ner i vatten känner jag. Men en upplevelse man inte vill vara utan. Ett extremt klassamhälle i miniatyr: På några centrala "gator" tvåvåningsvillor som ser ut som bättre svenska radhus, men utåt kanterna de eländigaste små skjul du kan tänka dig. Många lösa plåttak som slår i vinden.

En annan diktaturspecialité, förutom en flexibel syn på fakta, är att hylla den Store Ledaren på olika sätt. Här sker det bl.a. i form av ett museum om sultanen (född 1946) och hans kröning 1968. "Redan i unga år visade han upp goda ledaregenskaper och stor intelligens" etc. Det roligaste är att titta på de gåvor han fått genom åren från andra länder, ju närmare allierade desto finare gåvor. Den senaste presenten är en vackert dekorerd samovar från ryska försvarsdepartementet skänkt 2023 "för gott samarbete"...
När jag efter tre dagar i Brunei åter landar bland Kuala Lumpurs kommers, skyskrapor, neonljus, shopping och pratsamma invånare känns det som jag kommer direkt från Nordkorea! Så "illa" är det inte i Brunei än men det känns tyvärr inte som ett land på väg åt rätt håll. Lite känns det också som att ha varit på spa, ingen alkohol, lite mindre mat och betydligt mycket mer tystnad än här.

söndag 11 februari 2024

Vinterresans första stopp - oturistiga Penang

Målet för årets vinterlångresa är delvis en favorit i repris. Jenny och jag var i Kuala Lumpur första gången 2019, men nu tar vi även med oss Erica. Resan börjar dock längre norrut i Malaysia - närmare bestämt i Georgetown på ön Penang. 

Det här är verkligen ingen typisk semesterö. Klimatet är visserligen tropiskt, temperaturen kryper motvilligt strax under 30-strecket nattetid, annars ligger "real feel" närmare 40. Vita, vidsträckta stränder finns men vattnen är fulla av potentiellt livsfarliga brännmaneter så bad sker på egen risk. I Georgetown domineras stadsbilden av skyskrapor, både av det lyxigare slaget och med miljonprogramsliknande lägenheter, samt av mer eller mindre sliten kolonial arkitektur som påminner mig lite om Latinamerika. 
Vi bor på 22:a våningen på Hotel Neo med en underbart svalkande takpool. Hotellet ligger visserligen nära flera stora köpcentrum men 10-15 min med taxi till de bästa bar- och restauranggatorna. Första dagen i stan tar vi en promenad ner till "klanbryggorna". Nej det har inget med gängkrig att göra utan är där kinesiska immigranter byggde hus på pålar i vattnet när de kom dit på 1800-talet. En dryg kilometer att gå visar sig kännas betydligt längre i värmen och utan trottoarer... I fortsättningen håller vi oss till Grab, den asiatiska motsvarigheten till Uber. 
Med en sådan transporterar vi oss också till nästa boende på ön: en hyrd lägenhet i strandorten Battu Ferringhi på öns norra kust. Det är här vi undrar varför så få badar, börjar googla på maneter och beslutar oss för att bada i lägenhetskomplexets pool istället. Vi hinner också med en utflykt till Monkey Beach som ligger i öns nationalpark. Man kan vandra från parkens ingång men då ledens nivå av många beskrivs som "utmanande" bestämmer vi oss för båttaxi tur och retur istället, vilket förstärker öde-ö-känslan. Thailand på 90-talet liksom, men en hel del folk droppar in på eftermiddagen.
Måste också flika in här att priserna på Penang överlag andas väldigt mycket tidiga thailandsresor. Sällan betalar man mer än 40 kr för en måltid, med dricka. Och maten är dessutom en av de främsta anledningarna till att åka hit. Malaysia befolkas ju av malajer, indier och kineser och alla har bidragit med det bästa av sina matkulturer. På de stora matmarknaderna kan man få en rejäl tallrik av något färsklagat - wokade nudlar, ris eller soppor och grytor för så lite som en tjuga.

Befolkningsblandningen gör att vi har svårt att avgöra vilka som är turister, inhemska turister eller bofasta. Klart är i alla fall att många asiater är lediga och på resande fot under det kinesiska nyåret som pågår från den 10 februari. Vi firar det på en strandrestaurang med livemusik på kinesiska och en livs levande drake (nåja, utklädd personal) som strök runt och busade med gästerna. Västerländska turister ser vi bara en handfull av. Burkini är vanligare än bikini, och jag överväger nästan att skaffa en, som manetskydd!