söndag 11 februari 2024

Vinterresans första stopp - oturistiga Penang

Målet för årets vinterlångresa är delvis en favorit i repris. Jenny och jag var i Kuala Lumpur första gången 2019, men nu tar vi även med oss Erica. Resan börjar dock längre norrut i Malaysia - närmare bestämt i Georgetown på ön Penang. 

Det här är verkligen ingen typisk semesterö. Klimatet är visserligen tropiskt, temperaturen kryper motvilligt strax under 30-strecket nattetid, annars ligger "real feel" närmare 40. Vita, vidsträckta stränder finns men vattnen är fulla av potentiellt livsfarliga brännmaneter så bad sker på egen risk. I Georgetown domineras stadsbilden av skyskrapor, både av det lyxigare slaget och med miljonprogramsliknande lägenheter, samt av mer eller mindre sliten kolonial arkitektur som påminner mig lite om Latinamerika. 
Vi bor på 22:a våningen på Hotel Neo med en underbart svalkande takpool. Hotellet ligger visserligen nära flera stora köpcentrum men 10-15 min med taxi till de bästa bar- och restauranggatorna. Första dagen i stan tar vi en promenad ner till "klanbryggorna". Nej det har inget med gängkrig att göra utan är där kinesiska immigranter byggde hus på pålar i vattnet när de kom dit på 1800-talet. En dryg kilometer att gå visar sig kännas betydligt längre i värmen och utan trottoarer... I fortsättningen håller vi oss till Grab, den asiatiska motsvarigheten till Uber. 
Med en sådan transporterar vi oss också till nästa boende på ön: en hyrd lägenhet i strandorten Battu Ferringhi på öns norra kust. Det är här vi undrar varför så få badar, börjar googla på maneter och beslutar oss för att bada i lägenhetskomplexets pool istället. Vi hinner också med en utflykt till Monkey Beach som ligger i öns nationalpark. Man kan vandra från parkens ingång men då ledens nivå av många beskrivs som "utmanande" bestämmer vi oss för båttaxi tur och retur istället, vilket förstärker öde-ö-känslan. Thailand på 90-talet liksom, men en hel del folk droppar in på eftermiddagen.
Måste också flika in här att priserna på Penang överlag andas väldigt mycket tidiga thailandsresor. Sällan betalar man mer än 40 kr för en måltid, med dricka. Och maten är dessutom en av de främsta anledningarna till att åka hit. Malaysia befolkas ju av malajer, indier och kineser och alla har bidragit med det bästa av sina matkulturer. På de stora matmarknaderna kan man få en rejäl tallrik av något färsklagat - wokade nudlar, ris eller soppor och grytor för så lite som en tjuga.

Befolkningsblandningen gör att vi har svårt att avgöra vilka som är turister, inhemska turister eller bofasta. Klart är i alla fall att många asiater är lediga och på resande fot under det kinesiska nyåret som pågår från den 10 februari. Vi firar det på en strandrestaurang med livemusik på kinesiska och en livs levande drake (nåja, utklädd personal) som strök runt och busade med gästerna. Västerländska turister ser vi bara en handfull av. Burkini är vanligare än bikini, och jag överväger nästan att skaffa en, som manetskydd!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar