Nu är den stora julklappsjakten
över för denna gång, till de flestas lättnad. Jag försöker ofta undvika det
hela med olika metoder så som nätshopping eller "börja i oktober" men
sen står man där ändå dan före dan bland alla andra stirriga stockholmare som
går fram som ångvältar med sina fullproppade kassar. Borde det inte ha lugnat
ner sig i affärerna på självaste dan innan julafton? Nej, tydligen inte. Och
inte nog med allmän trängsel. Jag upptäckte ett nytt störningsmoment. Det har
säkert funnits där tidigare men inte drabbat mig som det nu gjorde i två
butiker på raken i "Hornstullsgallerian" (Har man varit där vet man
att det snarare är en uppfräschad och förstorad tunnelbaneuppgång än en
galleria.)
Allt som behövs för paketinslagning. Lacket är överkurs, men lukten gör susen för julstämningen! |
Jag säger bara: paketinslagning?!
Vad är det för fel på folk som inte kan slå in sina egna paket, mitt i
julrushen? Ser man inte att tio personers kö snabbt utvecklas till det dubbla
medan de stackars expediterna krullar snören och tejpar kartonger? Men det är
lika mycket butikernas fel som erbjuder den idiotiska tjänsten. Varför inte
bara lägga ner en snygg presentkartong och ett band som den lata kunden kan
montera ihop hemma? Eller ha stationer vid utgången med ett par olika papper
och snören, som leksaksaffärer och ett par andra smarta handlare redan har. I "Hornstullsgallerian"
fanns även en paketinslagningstjänst fristående från butikerna där alla kunde
köa med sina diverse inköp, även det ett bra initiativ, om än för mig obegripligt.
Det går ju på nolltid att slå in paket och blir charmigare än butiksinslagna.
Kanske har en så enkel kunskap som att hantera papper och sax gått förlorad?
Att stoppa korv och brygga öl i garderoben går bra men inte att lacka en klapp.
Tycker folk bara att det är tråkigt kanske? Det får mig att tänka på en artikel
i lokaltidningen om ett par killar i 11-12 årsåldern som lagade den mest
avancerade mat därhemma och moderns uppgiva citat: "Jag får inte komma in
i köket längre, utom till frukost. Att flambera en oxfilé går bra men tydligen
är det väldigt komplicerat att sätta ihop en macka."