söndag 12 maj 2024

Öländsk roadtrip i vårtider

Långe Jan med fågelskådare i förgrunden.
Jag har en väninna som sedan barnsben åkt ner till Öland varje vår för att vandra på Alvaret och titta på orkidéer. Den här Kristi himmelsfärdshelgen var vi två till som hakade på. Att döma av de snabbt stigande tåg-, hotell- och stugpriserna var vi inte de enda som tyckte att en vårig långhelg på Öland var en bra ide. Jag åker aldrig tåg, OM det inte är typ dubbelt så snabbt och hälften så dyrt som bussen. Tåget Stockholm-Kalmar just denna helg var en timme snabbare och tre gånger dyrare (!) så det självklara valet för mig blev favoritbussbolaget Bus4you för 718 kr tur och retur. Då ingår en halvtom, fräsch buss, tystnad och snabb wifi i sex timmar enkel resa. En dröm!

Hotellen både i Kalmar och på Öland var däremot ohemult dyra. Via booking.com hittade jag till slut ett radhus i Mörbylånga med två sovrum för ca 5 000 kr för tre nätter. Då vi tydligen var de första gästerna för säsongen var det allt annat än fräscht. Ett tunt lager med damm täckte det mesta och under kylen låg en halväten smörgås. Egna lakan och handdukar skulle man ha med sig så stora väskan fick åka med för en gångs skull. Som tur är hade vi hyrbil som väntade vid stationen i Kalmar.

Eketorps borg, återuppbygd men med de gamla husgrunderna

Utan bil är det inte så lätt att ta sig runt på Öland även om vissa stretar på med cyklar i blåsten. Busshållplatser finns det visserligen gott om men vi ser inte så många bussar. Med bilens hjälp besöker vi första dagen fyren Långe Jan på öns sydligaste udde. Detta är ett mecka för fågelskådare. Men det blåser så att ögonen tåras och det enda vi lyckas artbestämma är en död säl, och sen alla söta får med sina lamm som glatt skuttar omkring på bilvägen. Det gäller att köra långsamt! Lite mer vindstilla är det i den återskapade fornborgen Eketorp som bebotts både på järnåldern och medeltiden. Som ett mini-Skansen kan man nu få en inblick i hur folk bodde innanför de skyddande murarna. Finns både liveguide och appguide. Dag två besöker vi Sandby borg, eller snarare resterna av den. Här skedde en massaker på 400-talet och sedan dess har platsen aldrig bebotts eller bebyggts igen. Den ligger otroligt vackert precis vid havet och de flata kalkstensklipporna. Att det knappt är skyltat varken på eller till borgruinen bidrar till den spöklika stämningen. Inga jovialiska, medeltidsklädda män och barnhörnor här inte. Men korna är nyfikna på vår närvaro.

Rester av Sandby borg ner mot havet.

Historiska sevärdheter är en bonus men nu är vi främst på Öland för att vandra på Alvaret, som egentligen inte är en plats utan beteckning på en naturtyp; "tunt lager växtlighet på kalkstensberggrund". Öland är verkligen solen och vindarnas ö. Trots hot om regn och moln klarnar det upp varje eftermiddag men blåsten närmar sig tidvis stormstyrka. Vårt alvars-proffs Ninna tipsar om att rasta i skydd av någon av de många kalkstensmurarna. Trots att de är låga och raserade på sina håll skyddar de bra mot blåsten. När man kör över Alvaret ser det väldigt kargt ut men på nära håll är det överraskande artrikt. Vi ser mängder av orkidéer och andra små blommor. Ölandstok, fetknoppar, St Pers nycklar, kattfot med flera. (Detta är alltså namn på blommor och inte saker vi faktiskt såg..)


Lila fält av orkidéer på alvar.
Södra Öland på våren är en helt annan upplevelse än sommarens turistträngel på norra Öland. Det är fågelkikare och vindtäta jackor istället för shorts och foppatofflor. Men lika mycket små loppisar och hantverksbutiker. En del restauranger och caféer verkar inte riktigt ha öppnat för säsongen så vill man se lite mer folk och ha ett större utbud av kvällsaktiviteter rekommenderas att bo i Kalmar. Därifrån är det bara en dryg halvtimme att köra till alvaret. Vi fick leta lite för att hitta restauranger som inte bara serverade pizza i närheten av oss. Gångavstånd hade vi till Lindas pizzeria i Mörbylånga som även serverar god husmanskost, och på fredagen tog vi bilen in till "storstaden" Färjestaden 20 minuter norrut och åt supergod pasta på trevliga Seasalt. Bästa lunchen hittade vi på Galleri Blå porten i Alby, rakt österöver från där vi bodde. Inte så mycket gemensamt med Alby i Stockholm.

Vi hann med en sväng runt medeltida Kalmar slott också.