måndag 13 november 2023

Weekendresa till land nummer 70: Dublin, Irland


Ett ständigt strilande regn och ett inhemskt, irländskt gemyt redo att omsluta varje besökare. Det var så jag hade tänkt mig Dublin men det var precis tvärtom. Solen sken från en nästan klarblå himmel och det är ungefär lika lätt att hitta irländare i Dublin som att hitta engelsmän i London, dvs inte alls. Vi hör nästan uteslutande franska och spanska på gatorna. Gemytligt är det visserligen men på det där turistiga sättet. Alla är nya i stan, lika förvirrade men där för att ha kul. Utbudet av barer och pubar är nära nog oändligt, den ena med mer obegriplig layout än den andra. Gångar, prång, trappor upp och ner. Små rum och stora salar. Men att gå ut och äta lite spontant är svårt. Boka bord är mitt tips. Man tror man ska kunna slinka in på någon pub och ta en enkel matbit, men vi möts av flera hinder. På O'Donoghue's som vi rekommenderats står en skinkmacka eller en grönsakssoppa på menyn. Då vi är sugna på mer än så går vi vidare och möts av fullbokade ställen, eller ställen där man inte kan boka men det är fullt ändå, och köken stänger ofta vid 21 så det är en kamp mot klockan... Till slut hamnar vi på lyxhotellet Westburys krog Balfes, på uteserveringen. Inne är det som vanligt fullt, men med infravärme och filtar är vi ändå nöjda. Som "ätare" i den här stan känner man sig lite som rökare: man blir förpassad till något dragit hörn medan de som suttit i värmen med sina öl och cocktails sen öppning lugnt sitter kvar. Här reserveras inga bord för middagsgäster. Kväll nummer två hittar vi (efter mängder av sedvanliga avvisanden) av en slump till Little Pyg. Vad vi tror är en mysig liten tapasbar där vi får vänta i baren på ett bord öppnar upp sig till dels en enorm ljusgård med restaurang och dels en klubb med hög housemusik, och en stor uteservering så klart, men nu får vi sitta inne, och äta god pasta!

Maffig julgran på vårt hotell: Arlington,
perfekt läge och stora fräscha rum.
Kvällen fortsätter till megabaren Cafe en Seine. Vacker lokal med lite Café Opera-känsla men större; flera stora salar på rad med mer eller mindre öronbedövande musik och blandad publik. 30-åringar i jeans och t-shirt, 60+are i cocktailklänning och kostym, och allt däremellan. Lite mer nerklätt är det på den av någon anledning på legendariska Temple Bar i området med samma namn. Allt här heter något med Temple bar så vi har tur som av en slump snubblar in på "den rätta" och lyckas lokalisera det rum där ett väldigt bra coverband spelar. Gemensamt för alla dessa kaotiska etablissemang, och hela Dublin, är att allt ser ut som om tomten och de sju renarna har kräkts över hela rasket: det är julpyntat in i minsta hörn, den 10e november. Man måste älska det!

Den där irländska gästfriheten då? Jo vi lyckas lokalisera den i form av en lokalbo som vi träffade på en midsommarfest för två år sedan. Han tar oss med på guidad heldagsutflykt till Phoenix park, tydligen Europas största inhägnade park, känd för sina halvtama dovhjortar, ett stort kors som uppfördes till påvebesöket 1979, och för att presidenten bor här. Sen fortsätter vi till fiskebyn Howth, känd för sina goda fish and chips. De bästa görs tydligen av en rysk familj som har bott här i över 100 år, Beshoff Bros. Sol och vindstilla är det, så vi kan sitta på piren och äta i sällskap med fiskmåsarna, med utsikt över de färgglada fiskebåtarna. Sällan har jag ätit så många utemåltider i november! Även här mängder av turister och jag tackar min lyckliga stjärna att det är just november. Vågar inte tänka på hur trångt det måste vara på sommaren, både här men också inne i Dublin.

Oscar Wilde sitter staty i hörnet av Merrion Square Park

Bra livemusik kan man hitta lite överallt i Dublin, som här utanför St Andrews church.