Efter en och en halv veckas semester med tillhörande
flängande runt i vårt avlånga land har jag hunnit bilda mig en bestämd
uppfattning om vad som utmärker ett bra respektive dåligt hotell, samt
konstaterat att det tar på krafterna att ha semester. Har packat upp och ner
min minimala resväska otaliga gånger och kände mig till slut som en båtflykting
med smutsiga paltor, fuktiga handdukar och sand i bagaget.
|
Fängelset. Hade kunnat bli bra med lite mer omsorg |
”Hotell”-uppleveslen inleddes med budgetboende på Gotland:
Vandarhemmet
Fängelset som ligger i historisk byggnad vid hamnen i Visby.
Vackert på utsidan och sunkigt på insidan. Visst, man kan inte förvänta sig för
mycket av ett vandrarhem men ett extra städpass i badrummen hade gjort susen. Egentligen
var största problemet att det var så lyhört. Det i kombination med att det
varje natt pågick efterfester till femsnåret på morgonen var ingen höjdare.
Till slut fick vi byta till rum högst upp i huset vilket förbättrade situationen
något. Personalen var trevlig men mer intresserad av att dricka öl i Fängelsets
mysiga bar än att dela ut nycklar och hålla ordning. Lite Fawlty Towers över
det hela. Undantaget var väl ”frukostvärdinnan” som surt mumlade ”Måste alla
komma tio minuter innan jag ska stänga” när vi kom ner till frukosten kl. 9.50.
Jag hade lust att säga att i så god tid har jag aldrig varit till en frukost.
Jag brukar sikta på tre minuter innan stängning.
Jag, frukost och hotell är ett kapitel för sig. Oftast
hoppar jag över den då den slutar okristligt tidigt men om den pågår till 10.30
och utcheckningen är kl. 11 är det lika bra att offra sig. Det är som en tyst
strid mellan mig och personalen. Jag är sur för att jag tvingats ställa klockan
på semestern och tycker det är min fulla rätt att sitta kvar till minst en
halvtimme efter stängning. De är sura för att inte kan börja städa i tid. Ett
bra hotell utmärks av att personalen inte rycker undan maten en minut innan
stängning, och att de frågar om man vill ha något mer innan allt plockas bort.
Det är pluspoäng.
Sen har vi det här med kaffet. Det kostar dem inte många
kronor att ha en termos kaffe och kanske lite frukt framme hela dagen, eller en
vattenkokare och lite tepåsar/kaffepulver på rummet. Man känner sig genast mer
välkommen. Men tyvärr verkar stora delar av hotellbranschen vara på väg i
flygbranschens riktning: Man sparar in på alla småutgifter med resultatet att allt
känns väldigt snålt. Till exempel har man ersatt de små söta flaskorna och
tvålarna med storpack, och har mage att skylla på att det är mer miljövänligt.
Billigare är vad det är men å andra sidan missar man marknadsföringsvärdet av
att gäster plockar med sig saker med hotellets logga på.
|
Utsikt över Strand hotell i Borgholm. Ok hotell i sunkig stad.
Utcheckning 11 dock. Vad är grejen med det? |
Jag vet precis hur det skulle se ut om jag fick driva ett
hotell. Först och främst skulle det vara flexibel utcheckning och i alla fall
aldrig innan 12. Frukosten skulle vara uppdukad till långt in på eftermiddagen.
Det skulle alltid finnas fri tillgång till färskt kaffe och färsk frukt, kanske en kaka, och
morgontidningar så klart. Allt man skulle kunna tänkas behöva skulle finnas på
rummet: tandborste, sykitt, skoputs, ett bra schampo, etc. Allt i snygga
förpackningar med min logga. Samt chokladbit på kudden så klart. Vart tog den
vägen?
Att personalen ska vara supertrevlig, behjälplig med allt
och alltid tillgänglig behöver väl inte nämnas. Liksom att allt ska vara
fräscht och städat i största möjligaste mån. Hur svårt kan det vara?