fredag 23 augusti 2024

En lååång färd mot Chicago

Finnair har samma problem som de flesta flygbolag verkar ha numera: att hålla tiderna. Har man bara ett flyg är det väl ok, men ska man hinna med anslutande flyg kan det bli väldigt rörigt. En stor andel av passagerarna på lunchflyget Stockholm - Helsingfors ska vidare till USA och hamnar mer eller mindre upprörda vid transferdisken för att reda ut våra vidare öden sedan vi landat över en timme försenade i Helsingfors. Min "dom" blir hård men jag fogar mig snabbt. Finnair bjuder på en natts flygplatshotell inklusive sen middag och tidig frukost. Gott så. Dock får jag inte åka direkt till Chicago som planen var utan det blir en mellanlandning i Dallas (!) dagen efter. (Under den flighten funderar jag på att fejka en hjärtattack när vi flyger nästan precis över Chicago, men avstår.)

Det finns betydligt sämre ställen att vara fast på än Helsingfors flygplats som är ett under av harmoni. Att få somna med utsikt över landningsbanorna är lite av en bonus för ett flygfan som jag. Spenderar mina 17 EUR som man fick i förseningskompensation ner till sista öret i flygplatsens livsmedelsbutik. Lika bra att fylla upp på snacks innan dyra USA. Sen spanar jag in Clarion hotels takbar för en eftermiddagsdrink innan den utlovade gratisbuffen bestående av god vegetarisk lasagne och sallad, som tyvärr inte serveras förrän efter kl. 20, och sen som sagt frukost senast 9.30. De har inte hört talas om det där med vikten av 16- eller i alla fall 12-timmarsfasta på Finair!

Dagen efter blir det mycket flyg för pengarna. 10 timmar till Dallas och sedan ytterligare 2,5 (tillbaka i samma riktning) till Chicago. Man känner sig alltid lika dum när man sitter där bland eftermiddagspigga amerikaner och småsover för att klockan är efter midnatt min tid. Kan bara lägga in ett varningens ord här om någon annan får för sig att byta flyg i Dallas någon gång. De två timmar jag skulle ha haft på mig hade inte räckt, men som tur var landade vi tidigt. Drygt 40 min kö till passkontrollen och sedan genom säkerhetskontroll igen, komplett med knarkhundssniff och allt. Och sen roligt litet tåg till ny terminal i 37 graders värme. Det tar sin tid, men med tre timmar på marken hade jag en halvtimme till godo vid den nya gaten.

Sedan nytt skrangligt tåg för 5 USD från flygplatsen in till Chicago. Mycket smidigt. Lyckades hitta rätt trots att klockan då var långt in på småtimmarna svensk tid. Hann till och med nästan crasha demokraternas efterfest på vårt hotell men till slut jagas vi bort från takterrassen på Pendry hotell och inser att lite skönhetssömn är ett bättre alternativ. Demokrater har vi ju sett på tv under Kamalas bejublade tal och hinner prata lite snabbt med ett ungt, entusiastiskt par som blir glada av att se svenskar bevaka valupptakten på plats.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar