måndag 26 augusti 2024

Detroit - en positiv överraskning

Riverwalk i Chicago; båtar, flod och skyskrapor.
Vem kan få nog av den utsikten?
Trots förseningar kom jag som sagt fram till Chicago lagom till Kamalas bejublade tal, på tv alltså. Ackreditering till demokraternas konvent är inget man får i en handvändning. Jag har ju redan varit i Chicago (2018) så det var ingen katastrof att missa en dag där. Tack vare jetlag vaknade jag också i tid för en frukostpromenad i mitt absoluta favoritområde, Chicago Riverwalk, innan avfärd mot Detroit. Syftet med min USA-resa är nämligen en road trip med slutmål New York, tillsammans med en före detta kollega som rapporterar om valupptakten.

Det är nästan 40 mil mellan Chicago och Detroit men vägarna raka och trafiken lugn, endast avbruten av enstaka vägarbeten. Charmiga rastplatser finnes ej. Som svensk vill man ju sitta ute vid sin vägkrog när temperaturen ligger kring behagliga +25. Det går inte. Vi hittar en bänk vid en utstuderat ocharmig lastbilsparkering som väl antagligen är till för butikspersonalens rökpauser, men den får duga.

Easy Peasy, urgoda burgare mitt i Detroit
När vi sen eftermiddag rullar in i Detroit visar sig alla hotell vara fullbokade. Det är bröllop, konserter, sportevenemang och konferenser. Kvällen sjuder av liv och av de stora hotellkedjorna ser man intet. Vi börjar på ett boutiquehotell och får vänliga tips om andra när det är fullt. På det sättet får vi se hela downtowns hotellutbud. Allt inom gångavstånd. När vi nästan gett upp och funderar på att ta bilen ut till något motell blir det napp på supertrendiga Book Tower. En historisk skyskrapa som byggts om till lägenheter och lägenhetshotell med elegant jazzbar längst ner. Det är ganska snoffsigt överlag i dessa kvarter, men vänligt. Betydligt mer folkligt är det i Greektown en kort promenad bort. Här kör en parad av bilar och andra ekipage med hög musik runt och visar upp sig medan vi andra sitter på uteserveringarna och dricker öl. På trottoarerna metalldetektorer som signalerar om någon bär vapen samt många poliser som hänger i hörnen och övervakar samt guidar turister med samma entusiasm. Allt känns väldigt tryggt och välordnat.

Även i Detroit kan man gå längsmed floden.
Två saker saknar jag dock inser jag när jag tar en långpromenad på dagen. Uteserveringar, återigen. Det finns restauranger på kvällen men jag vill kunna köpa en macka och en kaffe och slå mig ner i solen. Går igenom Greektown där folk gått på ölen redan vid 12 men jag är inte riktigt på den nivån. Till slut hittar jag ett hipsterkafé med några bord ute men deras "matutbud" består av muffins, kakor och en ostfylld croissant. Det får duga till lunch. Med blodsockret återställt inser jag att jag inte sett en enda butik. Jo det finns ett apotek och en livsmedelsaffär vid vårt hotell. Såg en HM och några superexklusiva småbutiker igår men inte mer än så. Inte ens en 7eleven. Det är väl därför stan känns lite öde på dagen. Det finns inte så mycket att spatsera runt och göra. En del museer förstås men de ligger inte just downtown. Något man kan roa sig med är däremot att åka runt på deras monorailbana högt över stan, Detroit People Mover, som i skrivandet stund är gratis! Det är en liten slinga på drygt 4 km där det om inte annat är värt att kliva av nere vid floden och ta en promenad för att spana på Kanada en bro bort. Man undrar om det är mer kommers på den sidan?
Även Book Tower har en takbar

1 kommentar:

  1. Ta tunneln över till Windsor i Kanada. Där finner du en mysigare ”småstadstillvaro” med uteliv.

    SvaraRadera