torsdag 31 januari 2019

Prisvärd trivsel i Barranquilla

Från pardisön San Andres flyger vi till Atlantkustens huvudstad Barranquilla. För övrigt Sydamerikas första flygplats, byggd 1919, men den är inte stor. Här är turismen lika med noll, speciellt en måndag i januari, och priserna därefter. Vi bokar ett enligt utsago 3-stjärnigt hotell mitt i den ”bästa” stadsdelen: Alto Prado, för 400 kr natten. Hotel Washington Plaza känns dock mer som 4-stjärnigt med tipp-topp service, läge och standard.

Karnevalsdekorationer utanför vårt fina hotell

Det finns inga direkta turistattraktioner i Barranquilla, förutom möjligen världens näst största karnival (efter Rio) i mars. Förberedelserna har redan börjat under vårt besök med försäljning av biljetter och kläder.

Vi möter upp Jose, en kontakt till Natalia som bor i staden och visar oss runt. Vi åker till stadsdelen Puerto Colombia där vi minglar med fiskande och badande lokalbefolkning på en förfallen pir. Den föll delvis ihop för fyra år sedan och är avstängd med stängsel och taggtråd, men folk har så klart gjort hål så man kan gå ut ändå. Det gäller att se upp med var man sätter fötterna bara, då det är hål rakt ner i vattnet på sina håll…

Hinner också med ett besök på närbelägna Castillo de Salgar, mest för utsiktens skull, och en som vanligt god fiskmiddag vid floden Magdalena som rinner ut i havet ungefär där Baranquilla ligger.

Kvällssol och utsikt från 1800-tals borgen de Salgar utanför Barranquilla

Trots, eller kanske tack vare, bristen på turistattraktion rekommenderas ett besök i Barranquilla. Hotellen är som sagt mycket prisvärda och det finns mängder av bra restauranger, åtminstone i Alto Prado-området. De södra delarna av staden är mycket fattiga. Konstrasterna här liksom överallt i Colombia är extrema.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar