fredag 5 september 2014

Buenos Aires från ett bussfönster

Fyra intensiva dagar i Buenos Aires är nu till ända. Har mest tillbringat dem i minibuss med mina kolleger på väg mellan olika möten, samt ätandes stora mängder utsökt mat. Köttet är obeskrivligt bra. Inga magra kossor här inte. Serveras företrädelsevis grillade med grillade grönsaker och sallader. Sås finnes icke, men behövs inte heller. Allt är så saftigt som det är. När man tröttnat på kött blir det gärna pasta. Åt senast pastakuddar med pumpafyllning och ädelostås (till pastan finns det sås!). Låter kanske lite udda men var en perfekt kombo av lätt sötma och salt.
Har alltså inte hunnit ta bilder, annat än från bussen, eller göra andra turistgrejer, men egentligen är det lätt att beskriva hur det ser ut i BA. Ta bara en typisk fransk eller spansk storstad. Ni vet vackra gamla fasader plus några nyare hus, lätt bleka och snobbiga invånare, massa trafik. Föreställ er att allt detta åker genom en förstoringsmaskin. Ja, inte människorna kanske, de är ungefär samma storlek, men allt annat. Husen har inte 4-5 våningar, de har 10-20 våningar här. Avenyerna är inte fyrfiliga eller ens sexfiliga, utan huvudgatan har bortåt 20 filer! Kvarteren är enorma. Men annars är allt precis som i Europa, ja förutom det där med växlingskursen då. 
Det enda som är litet är hissarna. Pyttesmå, skakiga hissar som går direkt upp till stora lägenheter. Vi har gjort en del ”hemma hos” hos lokala professorer och journalister med mycket personligt inredda våningar. En lägenhet var full av antika föremål man annars bara ser på museer. En annan med modern konst bl.a. i form av mutilerade dockor. En tredje journalist samlade på timglas i alla former och storlekar.
De är lustiga argentinarna. Trevliga men lite egensinniga. En av professorerna vi intervjuade inledde tv-intervjun med en ”argentinarhistoria” (Latinamerikas motsvarighet till norgehistorier): Hur tar en argentinare livet av sig? Jo, han klättrar upp till toppen av sitt ego och hoppar.

Deprimerande men häftig utsikt från en av intervjuoffrens lyxiga hem: järnväg, slum och en öde hamn
 
Typiskt exempel på ett mindre kvarter. Snyggt, slitet och högt i tak
Gammalt möter nytt i centrala Buenos Aires (arkitekturstudie från buss)
Vårt hotell på Avenida 9 de Julio

2 kommentarer:

  1. Tack Nicole att Du delar med Dig av Din resa , spännande att uppleva den genom Dina ögon ! Du skriver så " målande" att man deltar på Dina upplevelse . Ser fram till mer " vyer" ! Soliga kramar från mig & Cannes .Brigitte W

    SvaraRadera