måndag 12 maj 2014

Saker man hinner med när det regnar


Ännu en osedvanligt regnig helg till ända, men man får ändå en hel del gjort när lata dagar i solen inte är ett alternativ. I lördags var jag till exempel på biblioteket för att låna reserelaterad litteratur till höstens resplaner (Chile och eventuellt något angränsande land). Jag kanske är gammal(dags) men ibland blir jag bara så trött på att försöka googla fram all information, speciellt när man inte ens vet vilken information man letar efter. Då är det väldigt skönt att ha en bok att bläddra i från pärm till pärm. Tydliga kartor med ”top sights”, fina bilder, praktisk information. Sen vet man i alla fall vad man ”borde” se. Jag lär få tillfälle att återkomma till denna resa.
Väl på biblioteket passade jag på att EU-rösta. Smidigt. Man behövde inte ens ha med sig röstkortet, bara leg. Har som vana att alltid rösta så tidigt som möjligt. Så ”har man det gjort”. Vem vet vad man gör på själva valdagen (antagligen något roligare än att rösta) och det går ju alltid att ändra sig.
Lördagen fortsatte sedan med tårtbak för en vän som fyllde år. Lyckades till och med åstadkomma egna marängbottnar. En enorm lättnad efter att tidigare ha försökt bygga tårtan med ICAs smul-varianter som på sin höjd duger till marängsviss. Det är inte meningen att det här ska urarta till någon receptblogg men på allmän begäran delar jag med mig av receptet här:

  • Två marängbottnar (köpta eller bakade av 6 äggvitor vispade med 3 dl socker, gräddade i 100 grader i 1,5 timmar.)
  • Chokladtryffel (Hacka 150 g valfri blockchoklad. Koka upp knappt 1,5 dl vispgrädde och häll över chokladhacket. Låt stå ca 5 min tills chokladen smält. Vispa ihop till en jämn smet och låt stå kallt ett par timmar.)
  • Hallongrädde (250 g tinade hallon blandas med 3 dl vispad grädde)
Monteras som följer: En marängbotten täcks med den lite stelnade tryffeln. Täcks i sin tur med hälften av hallongrädden. På med marängbotten nummer två. På med resten av hallongrädden, garnera med färska bär av valfri sort. Ja, ni ser ju illustrationen, dock ej min skapelse. Jag skulle aldrig lägga osnoppade jordgubbar på en tårta. Kan med fördel förvaras i frysen innan servering, för lite mer ”glasstårtskänsla”.

2 kommentarer:

  1. Intressant, är det likadant överallt, att man inte behöver ett röstkort för att rösta? Endast led? Jag har nämligen tydligen inte blivit betrodd med ett röstkort...
    // Jenny

    SvaraRadera
  2. Ja, tydligen, enligt funktionärerna på Hornstulls bibbla i alla fall. Det är ju betryggande efterssom min eventuella höstresa krockar med nästa val och jag inte vet om man hinner få röstkort. Posten kan man ju INTE lita på. Det är ett som är säkert.

    SvaraRadera