onsdag 14 december 2011

Kulturvecka

En hel del kulturkonsumtion har jag hunnit med denna SL-kortlösa vecka nummer två. Det började redan i söndags med premiär på den nya Sherlock Holmes-filmen. Nu så här några dagar senare skulle jag inte för mitt liv kunna redovisa vad den handlade om. Frågan är om jag ens hade kunnat det samma kväll, men jag minns att den var snyggt gjord, och att jag höll på att somna hela tiden på grund av en sen kväll med för mycket rödvin-och-cola dagen innan.
I måndags blev det lite mera ambitiöst, nästan i överkant, med förhandsvisning av filmen Shame. En dröm för den undertextare som får betalt per textad minut, med endast ett fåtal replikskiften i långa, tysta och inte sällan ångestladdade tagningar. Mycket europeiskt, trots att den skildrar en sexmissbrukare i New York. Hade väl hoppats på ett lite högre tempo, men den var onekligen bra och gripande.
Så igår skiftade jag fokus från film till föredrag genom att bevista ett av Timbro arrangerat seminarium om idéhistorikern Isaiah Berlin och hans olika frihetsbegrepp. (Mer om detta event i SvD.) Det var inte fullt så tungt som det kanske låter. Fick med mig en pocketbok i tegelstensformat med Berlins bästa essäer. Funderar nu på om jag ska läsa dem själv vid tillfälle eller om den får bli julklapp till någon intellektuell person. Det lutar åt det förstnämnda. Den kommer att se bra ut i min bokhylla om inte annat.
Veckans kulturmarathon kommer att avslutas ikväll med en utflykt till Västerås av alla ställen, där jag ska se pjäsen Boeing, Boeing i Nöjeshundens tappning. Har ju tidigare jobbat som turnéledare för Nöjeshunden så det blir som ett litet återbesök för att se hur de klarar sig utan migJ
Sen är nog kulturkvoten fylld för denna vecka och helgens glögger tar vid. De intellektuella utmaningar som kvarstår är att fundera ut när man bäst köper sina julklappar utan att beblanda sig med alltför tålamodsprövande folkmassor. Jag tror på timmen innan stängningsdags, i alla fall i de extraöppna varuhusen.


1 kommentar:

  1. Torsdag: Kulturkväll med mamma och pappa på Bistro Jarl. Kvällens ämne: visst kan man dricka rosé även i december.

    SvaraRadera