måndag 14 november 2011

Därför flyttar jag till Söder

Här har jag bott i snart ett år
Nu har nerräkningen börjat. Två månader kvar med resväskan som hem. (Fast Lily har förbarmat sig så att jag har ett tak att ställa den under också.) När jag flyttar in i min nya lägenhet på Brännkyrkagatan i mitten av januari var det ett år sen (så när som på två veckor) som jag packade den och flyttade ut från Skeppargatan för att åka på långresan till Nya Zeeland, och sen dess har jag inte packat upp. Bara packat om. Det är tur att vi kommer bra överens jag och min resväska!
I söndags flyttade jag från Åsögatan till Fältöversten. Så nu är jag Östermalmsbo ett tag igen. Innan det blir Söder på obestämd tid. Varför blev det då Söder? Ja, det är ingen slump. Jag har ju gjort ganska djupgående forskningar i det här med boende i olika delar av staden. Både provbott lite här och där, och gått på visningar runtom i hela innerstan under drygt ett års tid. Östermalm/Gärdet var uteslutet sedan länge. För tråkigt helt enkelt. Och sen kan jag reta mig på den kategori ungdomar som flyttat till Gärdet och tror att de bor på Östermalm och är såå coola, fast de är fattiga som kyrkråttor och det enda de har råd att möblera sina underdimensionerade lyor med är överdimensionerade stereoanläggningar som de plågar sina grannar med nätterna igenom.
Vasastan har jag alltid velat bo i tidigare, men om man inte bor precis vid Odenplan är det lite si och så både med kommunikationer och bra mataffärer. Har tidigare bott uppe vid Valhallavägen/Körsbärsvägen vilket är ok. Nära röda t-banan och nära till Brunnsviken. (Man måste dock korsa en motorväg eller två först…)
Kungsholmen? Tja, Fridhemsplan har ju onekligen det mesta, förutom röda t-banan. Jag gillar verkligen den linjen. Alla mina efterforskningar visar att den är trevligare att åka hem från krogen med än den gröna. Den blå är tydligen också ok nattetid, men inte så kul att byta till… Den röda är också den som går hem till mamma och pappa och till Stureplan. Jag vet inte vart annars jag skulle behöva åkaJ
City har jag länge längtat efter att få bo i men det ska erkännas att de flesta delarna kanske inte är så charmiga. Visst, jag gillar stenöken, men frågan är hur kul det är mitt i sommaren. Gamla stan är uteslutet. Tycker så synd om alla turister som irrar runt där och fastnar i den ena turistfällan efter den andra.
Kvarstår alltså Söder. Surdegsträsket SoFo är uteslutet. Finns ju inte ens t-bana. Runt Götgatan: för stökigt. Hornsgatan: Gilla (som ni säger på facebook). Oändliga mängder kul affärer och skumma fik. Hornstull: ännu bättre. Gångavstånd till alla möjliga badplatser och parker/grönområden om man känner för det (Tanto, Långholmen, Reimersholme, Skinnarviksberget) Rätt nära till shopping i Liljeholmen eller ”Västermalm”, och på mataffärsfronten: Högalidshallen, min favorit. Dessutom Systembolag och flera apotek inom fem minuters promenad. För att inte tala om alla barer och restauranger i kvarteren. Där finns hela skalan från Thailändska tigern (som jag först trodde var en bordell. Är fortfarande inte helt säker på vad om bedrivs där…) till Judith och Bertil (smärtsamt hippt och dyrt men rätt kul ändå). Jag lär återkomma med fler rapporter om Knivsöders förträfflighet när jag väl flyttat dit, igen. Eller så tröttnar jag och flyttar vidare, men det verkar jobbigt, så låt oss hoppas på det förstnämnda!
Utsikt från mitt förra tillhåll på Åsögatan, över Åsöberget. Här kan man också bo.
Men jag är priviligierad nog att ha en väninna som bor i ett av de röda stugorna, så man kan gå dit på fika. Det är lite lagom.


1 kommentar: