onsdag 25 januari 2012

Förbud mot en ljus inomhusmiljö

Jag drabbades av akut panik igår framför datorn. Ni vet den där känslan: ”Nej, det får inte, KAN inte, vara sant.” Ska jag behöva leva resten av mitt liv i mörker? De har förbjudit 60-wattslampan. Det är ju helt barockt! (Jag vet att detta skedde redan i september, men eftersom jag inte har haft något egen boende på ett år har jag inte någon koll, förrän nu.) Jag minns att de förbjöd matta glödlampor och 100-wattslampor. Det ryckte jag lite på axlarna åt, tills jag upptäckte att de klara lamporna inte alls ger lika bra ljus, men ändå, med rätt armatur är de helt okej.
Än värre: I september i år ska även de andra glödlamporna förbjudas så att man då är helt utelämnad åt kvicksilverstinna lågenergilampor som knappt ger ledljus. De är värdelösa och livsfarliga och borde förbjudas om något! De där halogenlamporna verkar något bättre, om än inte optimala. På den här sidan finns många bra kommentarer om idiotin. Gillar speciellt den med vaktmästaren som skrivit upp hur ofta han bytt olika lampor och kommit fram till vad jag i min sporadiska kontakt med lågenergilampor redan anat: De håller inte alls längre än glödlampor utan snarare tvärtom. Och medan glödlampor lyser tills de går sönder tappar lågenergiskräpet lömskt i effektivitet tills man sitter där i skumrasket och undrar om man fått synfel. Kort sagt: De är djävulens påfund och kommer inte att komma innanför min tröskel.
Men, man ska inte förbanna mörkret utan tända ett ljus. Alltså lyckades jag, när chocken lagt sig, hitta 60-wattslampor i en nätbutik för glödlampor. Det gäller bara att bunkra upp så länge de finns i lager, och sen får man väl börja importera från de länder där de fortfarande är tillåtna. Vilket i och för sig är olagligt, men jag hoppas inte straffsatsen är alltför hög.

1 kommentar:

  1. varje gång jag ska handla glöd tänker jag på dig och din fasa och instämmer att så här års suger det med miljölampor...

    SvaraRadera