måndag 3 juli 2023

Resan fortsätter till Skopje, Nordmakedonien

Bussresan mellan Sofia och Skopje gick över förväntan. Då vi bara var tiotalet passagerare på den stora bussen gick gränspassagen på nolltid: Checka ut ur Bulgarien, åka buss några hundra meter till och sen in i Nordmakedonien. Av med roaming på mobilen redan några mil innan för säkerhets skull. Nu lämnar vi EU och surf ingår inte.Skopje är en mycket märklig stad. Fattigt men med en hel del grandiosa byggprojekt, samtidigt som en del byggnader helt sonika har övergivits. Vårt lägenhetshotell ligger bara fem minuters promenad från busstationen, genom smala gator med till synes slumpmässigt uppförda hus av skiftande kvalitet. En kyrka och något lägenhetskomplex finns också. För att komma in till stan går man 10-20 minuter längs med floden Vardar för att sen mötas av alla dessa statyer som Skopje är känt för. Lite oklart vilka de föreställer, men pampigt är det! Den makedonska flaggan verkar bara tillverkas i extra large varför enorma flaggstänger samsas med statyerna och de vackra, romerskinspirerade byggnaderna.
På andra sidan floden hittar man basarkvarteren där man känner sig mer som i Turkiet med baklava, kebab och minareter. Här är trängseln stor men i resten av stan har man ofta hela avenyer för sig själv. En stad helt i min smak!
En arrangerad utflykt har vi också hunnit med hittills. Tillsammans med hotellägaren och en tysk turist åkte vi en och en halv timme mot den grekiska gränsen och fick en guidad tur av den romerska staden Stobi med lämningar av amfiteater, spabad, basilika och synagoga, med mera. Många imponerande mosaikgolv. Den egentliga anledningen till denna utflykt ska erkännas var att åka på vinprovning till en vingård bredvid Stobi. Nu visade sig denna "vinprovning" bestå i en rejäl fyrarätters-lunch med tre viner och en oblibligatorisk shot raki (den lokala spriten. Smakar som grappa) Ingen berättade något om vare sig mat eller vin, men gott var det! Vår chaufför tog sig tre glas raki innan hemfärd och initerade en politisk debatt som gick ut på att allt ont som händer Europa var muslimernas och framförallt USAs fel. Vi var inte helt imponerade men förbrödrades över ABBA och Loreen på högsta volym under hemresan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar