torsdag 6 juli 2023

Sofia och Skopje, så nära men ändå så olika

Bara ett kvarter från vårt hotell i Sofia ligger
tapasbaren Katarzyna. Gott, billigt och rikligt!

Sista kvällen i Skopje går vi förbi ägarens uteplats på hotellet för att betala våra utflykter, men blir istället bjudna på öl och nya lokala spritsorter... "Så vad var bäst, Sofia eller Skopje?" frågar han. Jag svarar sanningsenligt att jag gillar Skopje för att det är mer exotiskt. Sofia däremot är en hyfsat vanlig och välordnad östeuropeisk stad. Den är väldigt lättnavigerad med t-bana, spårvagn och bussar som går i tid överallt och betalas genom att blippa sitt kontokort. Vi lyckas till och med ta oss hela vägen upp på Vitosha-berget via olika bussar när den utlovade bergbanan visar sig gå endast på helgerna. Maten är god och prisvärd. Gatulivet är typiskt sommarmyllrande med generisk gågata a la Drottninggatan, men trevligare. På typiskt östeuropamanér finns också mängder av underjordiska passager med alla möjliga butiker, eller övergivna lokaler. Trevligt också att det i nästan varje kvarter finns något ställe att köpa kaffe för inga pengar alls. Nästan överallt verkar de ta kort. Det ödesdigra undantaget är toaletterna på busshållplatsen när vi ska åka vidare mot Skopje (i buss utan toa). Jag kör springnota medan Lili lyckas charma en förbipasserande att betala.

Vårt lägenhetshotell i Skopje: Aloha lyxury apartments
Låt inte namnet lura er. Det är INTE lyxigt, men skönt med pool. 

Skopje är mer svårnavigerat och lite mer hardcorebalkan är Sofia. Publika transporter finns men enligt kart-appen verkar det oftast snabbare att gå. Detta är enligt allas försäkran helt säkert även nattetid. Enda faran är väl att det är mörkt och trottoarerna ojämna. En kväll blir vi förföljda av en lös hund en bit innan hundarna i "vårt kvarter" jagar bort den. Det var väl det mest dramatiska som hände. Efter fem dagar lyckades vi fortfarande inte hitta några barer men det ryktades om ett barområde, som skulle ligga drygt 40 minuters promenad från hotellet. Lite långt tyckte vi men hittade i alla fall en trendig gaybar på en bakgata i centrum sista kvällen. Exotiskt så det förslår med något sådant i ett land som inte direkt är känt för att vara gayvänligt! Restauranger och matställen finns det gott om och allt är snorbilligt, men sällan gott tyvärr. Shopskasalladen är ett säkert kort liksom lokala ostar och korvar. Kebab, pljeskavica och liknande är ok men undvik alla försök till internationell mat.

Utsikt över Skopje från Millennium Cross. Här funkar linbanan!

Är sammanfattningsvis mycket nöjd med resan till två för mig nya länder. Jag kommer säkert att återvända om tillfälle ges! Några rekommendationer: Hotell St George i Sofia där vi bodde hade jättestora rum, bra läge och bra frukost inkluderad. I Sofia var som sagt den mesta maten bra. Man skulle kunna tro att alla ställen på gågatan Vitosha mitt i stan var turistfällor men Restaurang Shtastliveca var riktigt bra när vi var där. För guidning av stan rekommenderas Free Sofia Tour. Gratis guidningar minst två gånger om dan.

Den vackra Ivan Vazov-teatern i Sofia

Makedonien har som sagt inte så mycket bra mat men vinet är utsökt! Både bra mat och vin fanns dock på Lazar Winery, någon dryg timmes körning från Skopje. Explore Macedonia ordnar utflykter dit och även till otroligt vackra Matka canyon, som dock ligger bara någon halvtimme från centrum, så går nog att ta sig på egen hand också. Slutligen då ska "barområdet" och även en hel del (kanske lite bättre) restauranger ligga strax söder om City park i Skopje. Rekommenderades till exempel Kantina och Botanika. Nästa gång ska jag bo på "rätt" sida av stan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar