onsdag 17 januari 2018

Tips till Baliresenärer: res runt!

”Komodo Airport” i Labuan Bajo. Rymligt, nytt och rent

Efter en säker hemkomst från Bali är det bara att konstatera att alla farhågor kom på skam. Vulkaner och ödlor höll sig exemplariskt lugna. Stränderna var minutiöst välstädade av stora städteam som dagligen samlade ihop allt skräp. Vi blev inte spritförgiftade men däremot matförgiftade. Med hjälp av lokala mirakeltabletter var vi dock snabbt på fötterna igen. Det var lite mer regn (så gott som dagligen) och lite mindre party (så gott som noll) än vad vi räknat med/hoppats på, men å andra sidan bra för hälsan att slippa bränna och bakfylla.

Jag tycker att vart man än åker numera omskrivs ”den vänliga lokalbefolkningen”. Detta är ofta en sanning med modifikation, men inte i Indonesien. Överallt möts man av uppriktiga leenden, och det finns inte en fråga eller ett problem som de inte kan och vill hjälpa en med. Transfer, utflykter, ombokningar, you name it. Det känns som ett lätt och tryggt land att resa i helt enkelt. Och även indoneserna själva semestrar gärna i sitt eget land. De inhemska turisterna är lika entusiastiska som vi över de vackra omgivningarna. Det enda jag ångrar med resan var att jag inte åkte runt mer. På flygplatserna och i flygplanstidningarna frestades man av bilder från alla andra delar av detta vidsträckta land: Papua, Sumatra, Borneo, etc. Alla dessa paradisstränder, så mycket mer spektakulära än Balis ganska ordinära turistorter.

Inrikesflygbolagen må vara svartlistade av EU men förutom att flygplanen inte alltid är de nyaste fanns inget att anmärka på, varken på säkerhet eller service. Tvärtom. Ett speciellt plus för att man får ta med sig vätskor. Vilken lättnad att slippa detta j-a tömmande och påfyllande av vattenflaskan! I övrigt är säkerhetskontrollerna desamma som hemma. Fast bagaget scannas även innan man ens får komma in på själva flygplatsen. Effektivt och noggrant. De flygplatser jag besökte (JakartaDenpasar och Labuan Bajo) var dessutom otroligt fräscha, med alla bekvämligheter man kan behöva. Här som överallt sopas och städas det i tid och otid. Enda nackdelen är att Bali och Indonesien ligger så oländigt till. En bra bit över 30 timmar tog det att ta sig hem… Nästa gång blir det till att stanna längre och resa runt mer!

Överallt är det pyntat med färska blommor. Även på allmänna toaletter
Jakartas flygplats är ENORM, och här och där finns dessa djungeloaser

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar