måndag 1 januari 2018

Fyrverkerifyllt, indonesiskt nyår

 Takpoolen på hotellet. Här har vi hängt idag, tyvärr i sällskap med ett gäng skräniga australiensiska barn

Huvudrätten på nyårsbuffén: Spädgris. Men de nygrillade kycklingspetten var godare

Nyårsafton utan hummer, champagne och minusgrader? Ja, det går alldeles utmärkt det också. Inte ens en liten oxfilébit får vi oss till livs men däremot en generös indonesisk buffé som hotellet dukar upp: Soppa, olika sorters ris, sallader och röror samt kycklingspett och en helstekt spädgris. Efter detta beger vi oss ner till stranden några kvarter från hotellet (som tur är har det äntligen slutat regna nu). Vägen är kantad av mopedförare som mer eller mindre påstridigt erbjuder ”transport”. Vart vi nu skulle vilja åka, några timmar innan tolvslaget, när det är på stranden allt händer. Redan när vi kommer ner vid niotiden är fyrverkerierna i full gång, och de håller på ända fram till tolvslaget som blir den stora finalen på en lång kväll av smällande. Som terrorrädd europé har man hjärtat i halsgropen första timmen och tror allt är en bomb men några billiga öl och en massa glada ”Happy new year!” senare har man vant sig. Champagnen lyser som sagt med sin frånvaro. Väninnorna letar förgäves efter vitt vin och hittar till slut en strandbar med en bib i sitt lilla kylskåp. Det är lite hemmafest över de flesta strandbarer här.

Totalt kaos när hundratals mopeder ska upp från stranden samtidigt, men med en stor portion tålamod och vänlighet löser sig allt snart

Nyår är en stor indonesisk högtid och de flesta av turisterna verkar vara från övriga delar av landet. Kanske är västerlänningarna bortskrämda av överdrivna vulkannyheter? Inför tolvslaget beger sig alla inhemska familjer ner till stranden, på sina mopeder så klart. Två vuxna och ett eller två barn mellan dem på varje. Sedan står alla och beundrar och/eller skjuter upp fyrverkerier fram till strax efter tolvslaget. Då ska alla mopeder hem igen, och den enda gatan upp från stranden är för en stund ett enda kaos av stillastående tvåhjulingar. Vi försöker gå genom det hela utan att bränna bara ben på avgasrör. Svårt men inte omöjligt. Sedan sänker sig lugnet över Legian beach. Det är inget partyställe det här, men jetlaggade som vi är är vi ganska nöjda med en relativt tidig nyårskväll, och imorgon bitti ska vi upp i ottan (nåja, taxin till flygplatsen hämtar oss kl. 7.45) för att åka till Komodo. Återkommer förhoppningsvis med ödlebilder, eller åtminstone bilder på en ny ö.

Äntligen lite sol över stranden, men regnet tornar upp sig i fjärran. Lite svensk sommar över det här resmålet just nu. När solen är framme gäller det att passa på att bege sig ut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar