tisdag 27 augusti 2013

Att packa för en resa motsvarande Nordkap till Marocko, fast i USA

Inte många timmar kvar till avresa nu och packångesten är total. Hur hanterar man nästan 30 graders temperaturskillnad på fyra veckor? (se illustration från AccuWeather) Där får man för att man inte kan lägga sig på en strand i Florida i två veckor som en normal människa. Nej, det ska kikas på isbjörnar och eskimåläger, vandras i nationalparker, fikas i Seattle, OCH kanske liggas på Venice beach nån dag. Som tur är råder det inte alls samma bagagerestriktioner i USA som vi hunsade européer har vant oss vid. Lyckas inte hitta någon maxvikt på min biljett Stockholm-Chicago, så tolkar det som att fri vikt råder. När vi skulle boka inrikesbiljetten från Fairbanks till Barrow blev vi dock oroliga: "Var betalar man för bagaget? Glömde vi det?" Som europé är man ju van att så fort man betalar mindre än 3 000 för ett flyg så kostar incheckat bagage extra. Efter att ha läst det finstilta framgick det att man fick medtaga två (2) resväskor per person utan extra kostnad… För den tredje var det visst någon mindre avgift.
Bara att slänga ner vandringskängor, sovsäck och bikini i Samsoniteväskan, för någon ryggsäckssemester blir det inte, om nu någon trodde det. Även ett gäng svenska souvenirer ska få plats. Vi ska nämligen pröva på organiserad våldgästning. Couchsurfing heter det med ett finare namn, och då vill man ju ha med sig någon symbolisk present till dem som öppnar upp sitt hem och sina soffor för ett par trötta svenskor. Jag och Lily försökte oss på detta under vår Australienresa men det funkade inte alls, troligen beroende på invånarnas turisttrötthet. Ingen hade plats eller tid för oss. I Alaska däremot verkar gästfriheten vara större. De är väl glada för alla besök de kan få i obygden.
Insåg under souvenirshoppingen igår hur svårt det är att hitta bra och roliga souvenirer i den här stan. Älgar och sånt funkar liksom inte när man ska till Alaska. Deras älgar är väl dubbelt så många och dubbelt så stora, minst. Valet föll till slut på en kortlek med engelska och svenska fraser (språkkurs i miniatyr från Designtorget), en termosmugg med dalahästar (Åhléns) samt en bok om snaps, komplett med recept (Åhléns).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar