söndag 27 maj 2018

Tropisk natt i Chicago

Man upphör aldrig att förvånas över vädret i nordöstra Amerika. År ut och år in envisas det med att växla tiotals grader om dan. Kvällen vi anlände till Chicago låg temperaturen på ner mot 12 grader. När vi åker är den en bra bit över 30. Rummet med utsikt mot tegelvägg på Freehand Hotel håller dock jämn kylskåpstemperatur under hela vistelsen. Men läget kan man verkligen inte klaga på: Ett stenkast från de bästa barerna och den bästa shoppingen.

Sista kvällen och natten i Chicago är rent tropiska. Att sitta inomhus är inte att tänka på. Där råder arktiskt klimat med denna eviga luftkonditionering, och det är man verkligen inte klädd för när utomhustemperaturen ligger stadigt över 25. Som tur är får vi utebord på trendiga Hub 51, med fokus på sushi. Minnesgoda läsare vet att jag älskar amerikansk sushi. Jag glömmer det dock själv varje gång jag är där. Nästa gång ska jag fasen äta sushi hela tiden! Portionerna är dock små så vi kompletterar med en portion hummus. De är inte lika bra på det…

Sushi och iskall Corona på Hub 51. Inte helt fel!

Kvällen fortsätter på Tiny Tapp, sommarbar nere vid floden. Kombinationen uteservering och vatten är oslagbar och Chicago har många alternativ på temat. Barrundan kunde ha blivit hur lång som helst, men fastnar på takbaren Raised som dessutom har utsikt, över Trump Tower och mina favorithus: Marina City. Får lära mig av några lokalbor att de mest innehåller hyreslägenheter och att det finns en speciell hiss för bilarna. Ser dock några bilar snirkla sig ner körandes också, men vad yra de måste bli. Räknar till minst 14 våningar garage!

Chicago by night. Utsikt från Tiny Tapp

Blir tyvärr inte business på hemresan. Vi får nöja oss med SAS Plus. Lite bättre mat och mycket mer utrymme än ekonomiklassen. Typ motsvarande business på en del andra bolag… Oklart varför SAS hittar på sina egna klasser, men det leder i och för sig till glada överraskningar snarare än alltför högt ställda förväntningar. Höll dock på att frysa ihjäl av luftkonditioneringen. Vad hände med de där små flärparna i taket där man kan reglera sin egen plats temperatur? Tänk om man skulle kunna välja mellan varm och kall placering i brist på dessa? Vad som är lagom för någon är ju ofrånkomligen för varmt, eller kallt, för någon annan. På en flight lyckades jag identifiera var temperaturreglaget satt och gick och smyghöjde. Måste göra detta till en vana!

Utsikt in mot stan från Navy Pier

fredag 25 maj 2018

Vårutflykt till Chicago

Jag har länge närt en dröm om att åka till Chicago. ”En bättre version av New York” har man hört att det ska vara. Hotellen är onekligen billigare, och när en pilotbekant har några dagar ledigt och erbjuder bussinessklassbiljetter för en spottstyver faller vårt val av resmål på Chicago. Med sängsäten i SAS business kommer man fram relativt utvilad, så det spelar ingen roll att vistelsen är kort. SAS har tagit bort första klass men deras business är nu ungefär vad jag skulle tro många bolag kallar första klass. Fyra säten i bredd totalt (ett vid varje fönster och två i mitten), trerättersmeny och habil vinlista. Dock lika försenat som vanligt… Jag är mest imponerad av att det finns fönster på toaletten. Necessären med bland annat fuktighetskräm och tandkräm uppskattas också!

Den kyliga natten i Chicago när vi kommer fram är en chock och jag inser att jag för en gångs skull har packat helt fel. Vad hände med de 25 grader som accuweather har utlovat? Isvindar drar in från Lake Michigan men solen steker på framåt eftermiddagarna och jag blir nästan sugen på att bada från de breda stränderna. Doppar fötterna och gissar på en temperatur kring 17 grader. Avstår dock från bad då ingen annan gör det. Kanske döljer det klarblå vattnet olämpliga föroreningar?

Är det bättre än New York då? Ja, även fast jag är en stor fan av NY måste jag säga att Chicago har sina fördelar: Avstånden känns lite mindre, färre folk och turister, mer närhet till vattnet med alla kanaler, stränder mitt i stan. Typiskt amerikanskt 80-talsslitet på ett charmigt sätt. Dyrt som ögat med stark dollar och denna eviga dricks. Hittar dock ett rätt prisvärt middagsalternativ i Weber Grill Restaurant. Ja, det är grillmärket som har en egen restaurang. Roligt bara det, med enorm konstgjord grill på fasaden. Vi kör amerikanska varianten och tar ett par drinkar innan maten på bryggeriet Rock Bottoms takbar. Kan verkligen rekommenderas!

North Avenue beach redo att öppna för säsongen.
Trump tower, Chicagos näst högsta byggnad
Statyn Cloud Gate (aka bönan) i Millenium Park
Chicagofloden med Marina City (färdigställt 1968) till höger. Parkering i nedre delen av husen. Lägenheter och kontor ovanpå. Coolt!

måndag 7 maj 2018

En känsla av Barcelona-svinn i Stockholm!

Ska precis gå och lägga mig en sen lördagsnatt/söndagsmorgon när mobilen plingar till: RÅNAD! Det är ett mail från väninnan jag var ute med. Någon har snott hennes mobil och plånbok i trängseln på nattklubben Fou. Och jag som till och med utdelade varningens ord till alla innan vi gick dit: ”Det är trångt och rörigt. Jag blev av med min mobil där för ett tag sen. Håll i grejerna!” Till saken hör att det är ett riktigt ”bra” ställe. Lista i dörren, dyrt inträde, få gäster under 30, massa trevliga, bekanta ansikten. Detta samt att man gärna tar ett glas extra i baren för att stå ut med trängseln gör att man sänker garden, och så ryker ens lösöre snabbare än man hinner säga ”Skål!”

Väldigt vanligt feltänk detta att man ska vara på sin vakt på sunkiga ställen och platser: En sjavig Söderpub, en Östeuropeisk bakgata, en favela i Sydamerika. Nej! Ingen blir någonsin (nåja, sällan i alla fall) rånad eller bestulen på dylika platser. De som hänger där har inga pengar. Det råder stor social kontroll. Det är möjligt att brottslingar bor eller vistas på dylika ställen men de ”arbetar” inte där. Nej, de är smartare än så och drar sig till områden, orter och länder där det finns något att stjäla. Turister och trängsel är en favoritkombo, men även fylla och trängsel. Detta parat med låg polisiär närvaro, låga straff och låg social kontroll är paradiset för ficktjuvar och dylikt avskum.

Barcelona har länge med marginal toppat listorna över mest ficktjuvande i Europa, och antagligen i världen. Det är det enda stället (förutom Fou då) där jag blivit av med grejer, och mer än en gång dessutom. Alla känner vi väl någon som blivit bestulen i Barcelona? Antagligen beror det på den idiotiska lagen att stölder under 400 EUR bara bestraffas med böter, på runt 200 EUR! Att vara ficktjuv är med andra ord ett mycket lönsamt ”jobb” i Spanien. Övriga ”topp fem” städer är Paris, Madrid, Prag och Rom.

Hur undviker man då ficktjuvar? Att undvika andra turister är alltid en bra grej. Håll hårt i grejerna så fort någon okänd kommer fram för att prata. Trängsel och alkohol är riskfaktorer. Ta inte med onödigt mycket värdesaker. Lämna gärna ett kort eller lite kontanter på rummet i reserv (om hotellet verkar någorlunda pålitligt). Allra säkrast är (tyvärr) att semestra i diktaturer, som till exempel Förenade Arabemiraten eller Quatar. Hårda lagar som verkar ha avskräckande verkan på småstölder…

söndag 29 april 2018

Zadar by night, en vattnig historia

Det blev lite chockartat med 20 graders temperaturskillnad när man landade på Skavsta igår (från 27 till 7). Och detta efter bara en dryg tvåtimmars flight! Så här måste nordamerikanerna känna sig när de kvistar ner till Karibien på vintern. Vi tajmade verkligen in bra väder, och en bra säsong att åka till Kroatien som sagt. Som den trevlige receptionisten berättade: ”Nu på våren tipsar vi inte om bra restauranger. Allt är bra! Men på sommaren öppnas det upp en del tillfälliga turistfällor som bara vill tjäna pengar, så då säger vi till gästerna vart de INTE ska gå.” Nu kollade vi visserligen tripadvisor innan de flesta restaurangbesöken, men receptionisten hade nog rätt: Det mesta är bra! Favoriterna var lyxiga hotellrestaurangen Kastel, kvarterskrogen Bistro Pjat och turistiga Bruschetta med havsutsikt. Den sistnämnda hade till och med en meny på helt oklanderlig svenska! I Zadar äter man typisk medelhavsmat. Fisk och skaldjur är pinfärska, gärna i en pasta eller risotto. Men tydligen är även köttet bra. Hann bara prova den lokala lufttorkade skinkan. Den och den goda hårdosten funkar både till frukost och som förrätt, eller i en omelett.

Utsikten från fina restaurang Kastel i östra gamla stan

Drinkarna är det mer öststatsvarning på. Det är minst sagt fria tolkningar av även de vanligaste drinkarna. Jag får en Margarita med sockerrand istället för salt, och stor citronklyfta på kanten. Lime ska det väl vara? Kompisen får en apelsinklyfta i sin whiskey sour medan min negroni saknar både gin och apelsin men stoltserar med en citronskiva. Citrusförvirringen är total. Detta hade man väl kunnat stå ut med, speciellt som en finare drink bara kostar ca 60 kr och en vanlig ”grogg” hälften. Värre är det att spriten är utspädd med vatten. Speciellt på coola utomhusklubben Ledana. Ju mer vi dricker desto nyktrare blir vi, typ. Detta är varken speciellt medelhavsmässigt eller öststatsmässigt, men bra för hälsan onekligen! Nej, bättre då att hålla sig till de goda lokala vinerna.
Havsorgeln är ett populärt hängställe för turister och lokalbor. Den skapar ljud utifrån vågorna, men det låter inte jättebra alla gånger…
Hejdå uteserveringar med stekande sol och hav! Vi ses igen i juli

torsdag 26 april 2018

Vårflod i Plitvice nationalpark

Jag tackar min lyckliga stjärna att jag inte är i Kroatien på sommaren. Sanning att säga är det ganska mycket folk redan nu, men lagom. Det är inte superbilligt, men helt ok. På sommaren mer än dubblas hotellpriserna. Där vi bor nu kostar ett stort, fint rum till exempel ca 600 kr natten, under juli/augusti drygt 2 000 kr. Idag gjorde vi en dagsutflykt med guide till nationalparken Plitvicesjöarna. Vår guide berättade att det på sommaren kan vara hundratals meter kö på de smala spångarna för att få bra bilder på de största vattenfallen. Hans trick för att undvika detta var att gå i motsatt riktning till den påbjudna. Så även idag, trots att det egentligen inte behövdes. Kul att känna sig lite motvalls ändå! Dagens mest absurda upplevelse var dock inte att trängas med kinesiska och koreanska turistgrupper på smala spångar över skummande vattenfall (potentiellt livsfarligt men mycket vackert). Nej, det konstigaste var rastplatsen på vägen dit. Restaurangen var full av uppstoppade djur, mest björnar, tydligen vanliga i skogarna häromkring, och bakom bensinmacken låg ett slags ”minizoo” med två levande björnar (ägaren hade tydligen tagit hand om dem sen de var små och föräldralösa) samt några vildsvin, shetlandsponnys och hjortar. Helt normalt!

Igår tog vi en långpromenad ut ur gamla stan och norrut upp till Zadars fashionablare delar där det finns fina små grusstränder, kristallklart vatten (det finns det i och för sig även mitt i stan) och några trevliga uteserveringar med havsutsikt. Man passerar en mängd marinor på vägen och kan spana in allt från de mest extrema lyxyachter till förfallna små fiskebåtar, och allt däremellan. Tog årets första dopp trots vattentemperaturer på max 16 grader, men man blir varm av långpromenad i stekande sol!

onsdag 25 april 2018

Första kvällen i Zadar

Sitter på en uteservering i Zadar och avnjuter en god, kall, kroatisk öl vid tiotiden på kvällen när vi ser en apart grupp unga män samlas i en portuppgång. Nån spännig gymtyp i t-shirt, några mer nördiga i vindjackor och illasittande jeans. De ser inte särskilt entusiastiska ut. De står i en ojämn cirkel med händerna i byxfickorna eller slappt utmed sidan. Nån intern gänguppgörelse? skulle man normalt gissa på, men inte här. Plötsligt börjar de sjunga. Alltså inte skråla. Nej, de låter som (och är kanske?) en professionell kyrkokör. Felfria röster i stämmor ekar över det lilla torget med en romersk pelare som bakgrund. Sång efter sång. De sjunger som gudar, men fortfarande högst oentuisiastiskt. Gammal farbror letar tomflaskor i förgrunden. Han tycker inte detta är ett dugg konstigt. De håller på i kanske en kvart och försvinner sedan lika plötsligt som de kom.

Förutom detta trevliga inslag, och flera grupper spanska pensionärer med sina guider är staden lugn denna halvsena tisdagskväll. Allt stänger elva har vi fått veta av både Über-chauffören och hotellreceptionisten. Bor på superfräscha Central Apartments mitt i gamla stan. Kroatien levererar so far. Till att börja med är flygplatsen full av såväl bankomater som taxibilar. Väljer ändå att ta en Über då den blir något billigare och är framme på fem minuter. De flesta verkar prata helt obehindrad engelska. Gatorna (åtminstone här i gamla stan) ser ut att vara så rena att man skulle kunna äta från dem. Och, som vanligt i Östeuropa: snabbt wifi utan strul.

Ryanair då? Ja, de levererar så klart också. Det är en lisa för själen efter vinterns och vårens alla flygstrul att åka med ett flyg som avgår på minuten på utsatt tid och landar likaså. Ja, eller egentligen innan utsatt tid. Vi är redan vid bagagebandet när vi skulle ha landat. Det gratis ”beslagtagna” handbagaget rullar ut på bandet nästan innan jag har hunnit fram. Himla smart grej egentligen. Otroligt mycket snabbare och smidigare att boarda ett plan utan att precis ALLA ska släpa på enorma väskor, som man sen ofelbart får i huvudet förr eller senare. Enda ”hjärtat i halsgropen” var när jag insåg att det var passkontroll på Skavsta! Något pass hade jag för en gångs skull inte med mig. Det var ju en resa inom EU och nationellt id-kort brukar räcka, eller hur är det nu med utanför Schengen…? Med bedjande blick släpptes jag igenom, och en googling visade sen att man numera faktiskt inte behöver pass till Kroatien. Den lokala passkontrollen tyckte inte alls det var något konstigt med mitt id istället för pass.

fredag 20 april 2018

Irländsk logik i bagagevärlden

Mystiken tätnar kring Ryanairs nya bagageregler. Deras frågor och svar om bagage är verkligen uttömmande på ett nästan oroväckande sätt: Får man ta med smällkarameller? (nej), brudklänning (ja), lavinräddningsutrustning och fallskärm? (ja). Men mänskliga kvarlevor då? (Nej, bara på linjen mellan London och Knock (en liten vallfärdsort på Irland)). Aska av en anhörig får däremot medföras som handbagage. Ok, too much information, men någonstans bland alla dessa mycket hjälpfulla upplysningar finns faktiskt också ett stycke om hur mycket handbagage som får medföras.

Och här har Ryanair nu som mig veterligen enda bolag tagit fasta på det jag har sagt ända sen man började behöva betala för att checka in en väska. ”Jag vägrar betala för a) risken att bli av med min väska och att b) behöva vänta en evighet vid ett bagageband. Halva semestern går ju åt! Det vore mer logiskt att betala för att få ta ombord väskan på ett redan överfullt plan.” Japp, de har (tyvärr) läst mina tankar. Nu får man göra just det. En liten handväska får alla ha med sig, men sen är det bara de som köpt prioriterad ombordstigning, a 50-60 spänn så inte dyrt, som får ta med sig det stora handbagaget (55 cm x 40 cm x 20 cm) ombord. Resten blir av med det vid gaten och så får det åka med i bagageutrymmet, gratis. Hur detta funkar rent praktiskt återstår att se. Ser framför mig en hög med rullväskor vid gaten som lämnas kvar och återfås vid hemkomsten…

Fick sedan även ett pedagogiskt mail om bolagets ”nya politik (sic) för kabinväskor”. Något att tänka på inför valet. Skola och vård i all ära, men bagagepolitik vore ett nytt grepp! Jag skulle alla gånger rösta på den som lovar att ta bort vätskekontrollerna så man får ha med sig dricka på planet igen.