måndag 7 maj 2018

En känsla av Barcelona-svinn i Stockholm!

Ska precis gå och lägga mig en sen lördagsnatt/söndagsmorgon när mobilen plingar till: RÅNAD! Det är ett mail från väninnan jag var ute med. Någon har snott hennes mobil och plånbok i trängseln på nattklubben Fou. Och jag som till och med utdelade varningens ord till alla innan vi gick dit: ”Det är trångt och rörigt. Jag blev av med min mobil där för ett tag sen. Håll i grejerna!” Till saken hör att det är ett riktigt ”bra” ställe. Lista i dörren, dyrt inträde, få gäster under 30, massa trevliga, bekanta ansikten. Detta samt att man gärna tar ett glas extra i baren för att stå ut med trängseln gör att man sänker garden, och så ryker ens lösöre snabbare än man hinner säga ”Skål!”

Väldigt vanligt feltänk detta att man ska vara på sin vakt på sunkiga ställen och platser: En sjavig Söderpub, en Östeuropeisk bakgata, en favela i Sydamerika. Nej! Ingen blir någonsin (nåja, sällan i alla fall) rånad eller bestulen på dylika platser. De som hänger där har inga pengar. Det råder stor social kontroll. Det är möjligt att brottslingar bor eller vistas på dylika ställen men de ”arbetar” inte där. Nej, de är smartare än så och drar sig till områden, orter och länder där det finns något att stjäla. Turister och trängsel är en favoritkombo, men även fylla och trängsel. Detta parat med låg polisiär närvaro, låga straff och låg social kontroll är paradiset för ficktjuvar och dylikt avskum.

Barcelona har länge med marginal toppat listorna över mest ficktjuvande i Europa, och antagligen i världen. Det är det enda stället (förutom Fou då) där jag blivit av med grejer, och mer än en gång dessutom. Alla känner vi väl någon som blivit bestulen i Barcelona? Antagligen beror det på den idiotiska lagen att stölder under 400 EUR bara bestraffas med böter, på runt 200 EUR! Att vara ficktjuv är med andra ord ett mycket lönsamt ”jobb” i Spanien. Övriga ”topp fem” städer är Paris, Madrid, Prag och Rom.

Hur undviker man då ficktjuvar? Att undvika andra turister är alltid en bra grej. Håll hårt i grejerna så fort någon okänd kommer fram för att prata. Trängsel och alkohol är riskfaktorer. Ta inte med onödigt mycket värdesaker. Lämna gärna ett kort eller lite kontanter på rummet i reserv (om hotellet verkar någorlunda pålitligt). Allra säkrast är (tyvärr) att semestra i diktaturer, som till exempel Förenade Arabemiraten eller Quatar. Hårda lagar som verkar ha avskräckande verkan på småstölder…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar