söndag 29 april 2018

Zadar by night, en vattnig historia

Det blev lite chockartat med 20 graders temperaturskillnad när man landade på Skavsta igår (från 27 till 7). Och detta efter bara en dryg tvåtimmars flight! Så här måste nordamerikanerna känna sig när de kvistar ner till Karibien på vintern. Vi tajmade verkligen in bra väder, och en bra säsong att åka till Kroatien som sagt. Som den trevlige receptionisten berättade: ”Nu på våren tipsar vi inte om bra restauranger. Allt är bra! Men på sommaren öppnas det upp en del tillfälliga turistfällor som bara vill tjäna pengar, så då säger vi till gästerna vart de INTE ska gå.” Nu kollade vi visserligen tripadvisor innan de flesta restaurangbesöken, men receptionisten hade nog rätt: Det mesta är bra! Favoriterna var lyxiga hotellrestaurangen Kastel, kvarterskrogen Bistro Pjat och turistiga Bruschetta med havsutsikt. Den sistnämnda hade till och med en meny på helt oklanderlig svenska! I Zadar äter man typisk medelhavsmat. Fisk och skaldjur är pinfärska, gärna i en pasta eller risotto. Men tydligen är även köttet bra. Hann bara prova den lokala lufttorkade skinkan. Den och den goda hårdosten funkar både till frukost och som förrätt, eller i en omelett.

Utsikten från fina restaurang Kastel i östra gamla stan

Drinkarna är det mer öststatsvarning på. Det är minst sagt fria tolkningar av även de vanligaste drinkarna. Jag får en Margarita med sockerrand istället för salt, och stor citronklyfta på kanten. Lime ska det väl vara? Kompisen får en apelsinklyfta i sin whiskey sour medan min negroni saknar både gin och apelsin men stoltserar med en citronskiva. Citrusförvirringen är total. Detta hade man väl kunnat stå ut med, speciellt som en finare drink bara kostar ca 60 kr och en vanlig ”grogg” hälften. Värre är det att spriten är utspädd med vatten. Speciellt på coola utomhusklubben Ledana. Ju mer vi dricker desto nyktrare blir vi, typ. Detta är varken speciellt medelhavsmässigt eller öststatsmässigt, men bra för hälsan onekligen! Nej, bättre då att hålla sig till de goda lokala vinerna.
Havsorgeln är ett populärt hängställe för turister och lokalbor. Den skapar ljud utifrån vågorna, men det låter inte jättebra alla gånger…
Hejdå uteserveringar med stekande sol och hav! Vi ses igen i juli

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar