Hummerknivsöder kanske kommer att göra än mer skäl för sitt
namn om våra hipsters börjar följa den amerikanska trenden med hummermackor,
som tydligen är en vinstmaskin för de amerikanska hummerfiskarna. Själv
träffade jag på dem i Tokyo (mackorna alltså). Där är de ju experter på att ta
till sig roliga trender. Är dock tveksam till om det kommer att funka på Söder.
Dels innehåller de av tradition inte surdeg. Hela grejen är nämligen att hummern
serveras i rostat korvbröd, och försök servera en hipster industritillverkat
vitt bröd… Hen kommer att anklaga dig för mordförsök, jag lovar. För det andra räknas hummer (tydligen, om man läser ursprungsartikeln) som en ekologisk/närproducerad
råvara i USA. Men eftersom den mesta hummern i Sverige antingen är importerad från USA eller kostar runt 800 kr kilot om den är ”närproducerad”, dvs på
Västkusten, blir det inte riktigt samma grej här. Billig amerikansk hummer hittar
man redan nu på Patrica, för 159 kr varje onsdag. Det var förresten inte så länge sedan den
kostade 99 kr... Hm, det måste vara hummermackornas fel. Men så himla ”trendigt”
har det aldrig varit att gå dit och smörja kråset. Nej, jag tror snarare på
strömmingsmackorna. Där kan vi snacka lokalproducerat, och ärligt talat godare
än upptinade hummerdelar i korvbröd. Jag föredrar min firre på knäckebröd men
det finns säkert surdegsvarianter att uppbåda, och varför inte lägga på lite
picklad rödlök om man ändå ska hipsteranpassa dem? Det verkar inte gå att servera något söder om Slussen utan
detta tillbehör numera. Speciellt inte tacos. Visst, det är gott, men jag säger
bara det att jag har ätit en hel del tacos i Mexiko, utan att en enda gång
träffa på en rödlök. Men visst, den är väl närproducerad, och billigare än jalapeños.
Hummermackorna gör i alla fall succé i Tokyo. Köerna ringlade långa till det enkla gatuköket |