lördag 31 augusti 2024

Från historiska Gettysburg till bedagade Asbury Park

Coola byggnader på strandpromenaden.
På väg på väg 30, scenic route.
Det är roligt med Google maps, man svänger "fel" i en korsning och så hamnar man på en helt annan väg än man hade planerat. I vårt fall blev det väg 30 från Irwin till Gettysburg istället för den betydligt snabbare motorvägen. Det blev en spännande omväg i djupaste Trump-land. Över norra Appalacherna förbi små jordbruk, nedgångna motell, bilhandlare och affärer som sålde "gifts, guns and bait", till exempel. Jakt och fiske är poppis här.

Väl framme i Gettysburg prioriterade jag ett dopp i den svala hotellpoolen istället för att förkovra mig i krigshistoria, som de flesta är här för. Min ursäkt - det var över 35 grader varmt till långt in på kvällen.
Gettysburg handlar mycket om slagfält och män till häst



Men staden är verkligen ett mecka för fans av det amerikanska inbördeskriget. Jag gillade alla gulliga viktorianska hus mer än slagfälten med sina statyer och monument. Gettysburg är verkligen pittoreskt, med gångavstånd genom hela stan. Man kan tillbringa en vecka här om man vill nörda ner sig i allt men vi hade flyg att passa så fortsatte österut efter en dag. 
Kongresshall från 1930, förfallen men vacker.







Drygt tre timmars körning senare checkade vi in på anrika Empress hotell i Asbury park. Här jobbade Bruce Springsteen sommaren 1962 och det figurerar på ett av hans skivomslag. Det har varit lyxhotell, stripklubb och nattklubb. Nu trevlig men bedagad tillflyktsort för gayturister. Ungefär som hela denna lite lustiga strandort som hade sina glansdagar på 50-60-talet för att sedan förfalla å det grövsta. Nu trendigt och trevligt, fortfarande (eller igen kanske) med en livlig musikscen. Foodtrucks och restauranger kantar strandpromenaden som kröns av en vackert förfallen mässhall och biograf från 1930. Nu hem för flera små butiker och barer. Tyvärr överger värmen oss någonstans på vägen från Pennsylvania. Här vid Atlanten är det snålblåst och runt +20, så något dopp i havet blir det tyvärr inte. Dessutom tar de tydligen "inträde" för att få vistas på stranden! Det sitter en vakt vid varje trappa ner från strandpromenaden.

Något som däremot (nästan) alltid är gratis här är kaffe, ja i alla fall på hotellen. Oftast har det funnits kaffebryggare på rummet och/eller kaffe i lobbyn att ta med sig. Och när jag gick in på en bensinmack för att köpa bara en kopp kaffe bjöd de på den. Visst, det är blaskigt, men gratis är gott!

Livespelning mitt emot hotellet i Asbury Park.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar