söndag 17 februari 2019

En Londonskeptiskers rapport

Knappt hann man landa från Colombia förrän det var dags för nästa resa, denna gång i jobbets regi, till en av mig mindre omtyckt plats: London (1 N av 5). Jag försöker att tänka positivt och inte vara oresonlig i mitt Londonhat, men det går sådär. Knepet är att inte röra sig alltför mycket i den turistövermättade staden. Efter att ha checkat in på halvsunkiga (men med Londonmått mätt superlyxiga) hotell Cavendish går vi ett par kvarter för att avnjuta afternoon tea på betydligt finare Stafford. Det är här London är som bäst: När man leker att man är kvar på 1800-talet och dricker te (eller i mitt fall kaffe) ur sirliga silverkannor på nymanglade vita linnedukar i sober, klassisk miljö. Att sen två små scones kostar 200 kr och att personalen inte är artigt brittisk utan förvirrat irriterade spanska ungdomar får räknas till nackdelarna. Det jobbar nästan inga svenskar i serviceyrken i London längre, som när jag var ung. Skulle säga att 90 procent är sydeuropéer. Rivoli bar på Ritz är en annan klassiker som rekommenderas. En bra bit över tvåhundringen för 25 ml gin, men här är servicen oklanderlig och en snacksbricka ingår.

Praktfulla blomsterarrangemang på Stafford Hotel

En annan USP för London är museerna. Vi hade förmånen att få en liten guidning på British museum. Detta borde vara mall och föredöme för all världens museer. Så mycket kunskap, så mycket prylar, så mycket information! Här finns verkligen allt, men det skulle ta veckor eller åtminstone dagar att se hela museet. Allt är pedagogiskt presenterat i snygga montrar med finstilta informativa texter, fjärran från interaktivt trams.

Några tips till Londonskeptiker, förutom att gå på museer: Ta taxi. Det är det enda som är prisvärt här, plus att det är roligt att åka i de stora bilarna. Chaufförerna hittar (till skillnad från i många andra städer) överallt, och man slipper trängas på trottoarer och i den klaustrofobiska t-banan. Var dock beredd på att det tar lika lång tid som att gå på grund av trafiken.

Bo utanför centrum. Här kan man faktiskt hitta prisvärda hotell som inte luktar alltför mycket mögel. Betalar någon annan: Propsa på femstjärnigt, det är motsvarande vad en svensk skulle kalla normalstandard. The Ritz verkade väldigt trevligt!

Tänk dig att du har rest tillbaka i tiden. Då blir upplevelsen charmigt exotiskt istället för att du ska svära över att bygg- och hygienstandarder är lägre än i de flesta u-länder.

Bara i England: Heltäckningsmattor på offentliga toaletter. Lukten av mögel slår emot en som en käftsmäll

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar