tisdag 5 februari 2019

Cartagena – vackert turistmecka

Colombia är som sagt fullt av variation och kontraster. Vägarna kantas av slumområden när vi tar bussen mot Cartagena. På sina håll de eländigaste av skjul men på andra välvårdade men enkla och färgglada tegelhus. Tätt, tätt. Barn och hundar leker eller sover på oasfalterade gator. Få affärer. Det mesta säljs från vagnar eller provisoriska stånd. Efter crka fyra timmar med två olika minibussar rullar vi in i Cartagenas norra förorter. Pang så är det enorma lyxhotell på ena sidan vägen, fortfarande slum på den andra.
Men ingenstans är kontrasten så stor som mellan Gamla stan i Cartagena och det Colombia vi hittills har besökt.

Gamla stan i Cartagena avgränsas till större delen av en rejäl mur som man kan promenera på

Är vi ens i samma land? ”Vad tyst det blev” är min första kommentar. Här finns knappt någon trafik, enstaka taxibilar bara. De ambulerande försäljarna skriker inte ut sitt utbud. Butiker och restauranger har inte högtalarna på högsta volym. Allt är mycket rent och välordnat. Mängden turister är också slående. Backpackers lyser med sin frånvaro men annars är alla turisttyper och länder representerade. Vi hör fortfarande inga svenskar men ser några som ser misstänkt skandinaviska ut. Detta är verkligen Colombia ”light”.

Överallt färgglada, välputsade fasader, boutiquehotell, fina restauranger, prydliga små butiker. Allt en turist kan behöva. Att det sen är kö för att ta kort på varandra vid fina vyer eller att man kommer med på hundratals instagramkonton om man står på fel plats kommer liksom på köpet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar