tisdag 9 september 2014

På besök i mer bildsköna kuststäder

Stranden i Viña del Mar. Ca 13 grader i vattnet
Ett par timmar från centrala Santiago ligger tvillingstäderna Valparaiso och Viña del Mar, men de är långt ifrån några enäggstvillingar. Den ena har en hamn, den andra en strand. Den ena är bohemisk, den andra ett tillhåll för överklassen. Under en kort tur i vår minibuss i Viña del Mar ser jag inte mindre än två svenska caféer (det ena heter något med Sueco och det andra något med fika) Ett är inrett i de blågula färgerna och ett har en panoramabild av Stockholms skyline prydandes uteserveringens räcke.
Gayparad, eller i alla fall uppladdning inför, i Valparaiso
Vi hinner med en drink på en med chilenska mått ätt snofsig bar, med Avicii i högtalarna, och en strandpromenad för att doppa fötterna i Still havets iskalla vatten innan det är dags att köra den korta sträckan till hamnen i Valparaiso. Där hamnar vi helt oplanerat mitt i stans Pridefestival, i något mindre skala än den stockholmska men komplett med flamboyanta dragqueens, diskomusik, stolta föräldrar, plakat och regnbågsflaggor.

Plåthus på Valparaisos kullar
Kustutflykten avslutas med en livsfarlig tur med de över 100 år gamla linbanorna som tar oss upp till de färgglada plåthusen på Valparaisos kullar. En gång mycket fattiga kvarter men nu mitt i gentrifieringsprocessen med allt vad det innebär av oemotståndlig charm och hisnande kontraster. Rivningstomter sida vid sida med superchicka gallerier och små boutiquer. Massor av småhotell, caféer och restauranger. Allt i färgglad korrugerad plåt, till och med kyrkan.



1 kommentar: