torsdag 11 september 2014

En studie i sten och bistra statyer

Med japansk hjälp restaurerades denna långa rad av hövdingporträtt år 1996
I originalutförandet hade alla mössor, som han näst längst bort, men då man i villervallan inte visste vems som var vems ligger de nu samlade strax bredvid; som en hatthylla på Påskövis
Statyfabriken på sluttningen av Rano Raraku.
Bara här finns ca 400 moai
Efter en heldagsutflykt runt hela ön tar jag tillbaka det där med lummighet i det tidigare inlägget. Den begränsas till folks trädgårdar här i stan. På ”landet” är det mycket kargt frånsett några återskogningszoner (eller hur säger man reforestation på svenska?) i mitten av ön.
Här några välta stackare som minner om forna strider
Nu har jag i alla fall fått se de flesta moai (stenfigurer) som finns att se. Först själva ”fabriken”: vulkanen där de alla höggs ut för att transporteras till sina slutgiltiga plattformar. Här finns mängder av färdiga, halvfärdiga eller refuserade figurer. När någon mäktig person dog beställdes en avbild i sten för att pryda hans grav. Någon arkeolog har tydligen räknat ut att det tog i genomsnitt ett år från beställningen tills att statyn var klar och på plats. Så jag tycker vi ska sluta klaga på möbelleveranser på 6-8 veckor! Denna besatthet av stenfigurer pågick ungefär samtidigt som den europeiska medeltiden, men sedan uppstod stridigheter mellan klanerna på ön och de övergick till att välta varandras statyer. Barnsligt beteende kan tyckas men säkert mycket viktigt symbolvärde just då. Antagligen sammanföll detta med svält och andra umbäranden samt att man hade tröttnat på att slita i det där nedrans stenbrottet. Vissa moai har lämnats i sitt välta tillstånd och på andra platser har man på senare tid restaurerat dem.
Det är ett fantastiskt landskap man färdas genom. Inte blir det sämre av att flockar med halvt förvildade hästar springer omkring som i någon gammal västernfilm och massor av skrikande falkar cirklar över dem. Hann även med att besöka öns enda sandstrand, med importerade palmer från Tahiti. Palmer, moai och galopperande hästar på strand: känns som en bra reklambild för nåt, oklart dock vad, men här har ni bilden:





2 kommentarer: