måndag 14 april 2014

Mässa med flygplatssyndrom

Så är man då hemma igen efter en intensiv Cannes-vecka. Mötena ökade ständigt i antal och alltför få av dem ägde rum i solen. Tvärtom är festivalpalatsets bottenvåning, där de flesta bolag har sina bås och möten, en bunkerliknande konstruktion med långa, smala gångar som man året till ära har bytt numrering på till allas förtret och förvirring. Som tur är hade jag även möten uppe på den eftertraktade fjärde våningen, där man mellan varven kunde sticka ut näsan i solen och dessutom sno åt sig en nespresso.
Att springa omkring i en enorm betonglabyrint och samla på sig flyers, kaffe och gratisgodis är bara en del av behållningen med internationella mässor. Det bästa är ändå den där ”flygplatskänslan”. Ständigt är man omgiven av människor som talar olika språk, som har olika vanor, men ändå samverkar så harmoniskt på denna lilla plats på denna korta tid. Globaliserings- och immigrationsmotståndare borde regelbundet skickas utomlands på mässor i utbildningssyfte.
En favoritaktivitet på de ibland stela cocktailfesterna blev att försöka gissa var folk kom ifrån. I början var det lättare. Folk höll ihop nationsvis i väl sammanhållna grupper. Tre svenskar eller tyskar i grupp känns lätt igen, och om inte annat hör man ju vilket språk de talar om man kommer nära nog. Mot slutet blandades alla upp och mer eller mindre bruten engelska blev vardagsspråket, vilket försvårade identifieringen, men förhöjde stämningen. ”Är det en engelsman och en japan? Eller är båda amerikaner? Han till höger måste väl ändå vara svensk? Kolla skägget!” Detta kanske till och med vore ett bra tv-format: Gissa nationaliteten. De tävlande skickas ut i olika hyperinternationella miljöer och den som inom given tid får flest rätt vinner.
På helgen hann vi faktiskt med ett dopp i Medelhavet och en dag på stranden också.
Här är det lätt att se vilka som är svenskar, inga andra badar i 17-gradigt vatten, utom några triathlonutövare i våtdräkt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar