tisdag 7 januari 2014

God gris på tidlöst Hornsgatshak

Firar snart tvåårsjubileum som Söderbo och ändå finns det en uppsjö av lokala hak som jag inte har besökt. Dels beror det på att det hela tiden öppnar nya mer eller mindre übertrendiga ställen med surdeg och ekologiskt kaffe upp över öronen men sen får man inte glömma de ”sunkställen” som glädjande nog håller greppet om åtminstone Hornsgatan. Glädjande för att de flesta av dem snarare är opretentiösa än sunkiga. Jag skulle nästan kunna gå så långt som att säga att Hornsgatan kan vara Stockholms mest underskattade restauranggata. Ett stenkast från mig kan man till exempel få utmärkt indisk eller thailändsk mat på Ellora respektive Thailändska Tigern. Igår var jag på premiärbesök på ”finpizzerian” Rimini och åt deras underbara hemfriterade mozzarella till förrätt.
Men helgens mest minnesvärda var nog ändå snabblunchen på restaurang Corso. Å ena sidan kanske de dammiga fönstren med plastblommor och det faktum att majoriteten av stammisarna i ärlighetens namn verkar ha lite problem med alkoholen kvalificerar den till ett typisk sunkhak med stort S, men å andra sidan är det varken inrökt eller otrevligt på något sätt (åtminstone inte under vårt besök kl. 16 en söndag). Det hela påminner snarare om att vara hemma hos mormor, med den lite 50-talsinspirerade inredningen och den vällagade maten. Den vänlige mannen i baren ber om ursäkt för att menyn är begränsad när vi dyker upp. Gris är tydligen temat för dagen och vi väljer fläskschnitzel samt grillspett på fläskfilé, båda generöst ackompanjerade av frasig pommes och bearnaise som smakar hemlagad. Till spettet dessutom en mycket god paprikaröra. Allt detta kostar vad ett par kaffe med surdegsfrallor skulle ha kostat oss på ett mer nyöppnat ställe. Vi är de enda gästerna under 60. Det är som en tidsmaskin till tiden innan skägg med sotarmössor invaderade stadsdelen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar