fredag 17 januari 2014

Rätten till deltid

Äntligen fredag. Äntligen snö. Det artar sig. Sitter här framför gasugnen med en kopp kaffe. Det låter kanske inte så roligt, men den är en utmärkt värmekälla. Firar dessutom ett år som fredagsledig! Den officiella förklaringen (officiell även i mitt huvud från början) var att jag ville ha möjlighet att ta andra jobbuppdrag. Men ärligt talat: Hur kul är det att jobba fem dagar och 40 timmar i veckan? Oavsett hur mycket man gillar sitt jobb är det ett ganska omänskligt upplägg. Det här med fyradagarsvecka har varit en enorm livskvalitetshöjare, minskade inkomster till trots. Inte behöva planera och be om ledigt för att resa bort en långhelg. Kunna vara ute/uppe sent på torsdagarna om man vill. Uträtta ärenden utan stress på fredagarna. Ha tid att fika med andra lediga vänner, promenera, ta hand om sig själv, med en kaffe framför ugnen till exempel!

Det talas mycket om rätten till heltid men vad hände med rätten till deltid? Välbetalda deltidstjänster växer inte på träd och har man inte eget företag som jag är det inte alls lätt att bestämma över sin egen arbetstid. Under hela 1900-talet ökade antalet semesterveckor, och arbetsdagarnas längd minskade, men sen tog det stopp. Nu är det bara vänsterpartiet och knappt ens de som säger något om minskad arbetstid. De har i alla fall haft den goda smaken att ta fram en rapport i frågan. 11-12 miljarder skulle det kosta att genomföra 30-timmarsvecka med bibehållen lön. Man undrar om det ens skulle kosta så mycket. Jag tror snarare att många skulle bli MER produktiva av kortare dagar. Tänk på all sjukfrånvaro som säkert skulle kunna undvikas. Det säger ju sig själv att man blir friskare med mer vila. Och sedan alla andra samhällsekonomiska vinster på det: Minskad trängsel i kollektivtrafik och trafik, kortare dagar på dagis, mer tid för konsumtion, färre arbetslösa, med mera, med mera.

Varför tog det stopp vid åttatimmarsdagen? Hur många tycker det är helt optimalt att jobba just åtta timmar om dagen, exklusive lunch!? Räck upp en hand. Sedan finns det företag som går mot strömmen. Den här artikeln om konsultbolaget som redan tillämpar sextimmarsdag blev i veckan en av SvDs mest delade, vilket väl ändå visar att intresset finns där ute...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar