söndag 4 mars 2012

Hemma från Colombos kaos


Nu tillbaka i Stockholm igen, efter ett par rejäla taxi- och flygresor. I torsdags åkte vi taxi från Mirissa upp till Sri Lankas huvudstad Colombo. En resa som via landets enda motorväg gick på ett par timmar och kostade en knapp hundring per person. Dittills hade jag trott att snacket om Sri Lankas nya motorväg mellan Galle och Colombo var en myt. Ingen använde den ju. (Till Hikkaduwa fick vi minsann skumpa fram på småvägar rakt genom byarna.) Och så visade det sig vara. Kanske är vägtullkostnaden på ca 20 kronor oöverstiglig för de flesta, för den fyrfiliga motorvägen låg praktiskt taget öde när vi susade fram i vår taxi på torsdagseftermiddagen. Märklig känsla. Sen slutade den tvärt i en grusväg i Colombos utkanter, och stadens minst sagt kaotiska trafik tog vid. Sydostasiens trafikkaos finns noga dokumenterat på Youtube av chockade turister. Här är ett exempel från just Colombo. Verkligheten är om möjligt än värre...

Lake Lodge: lyx efter lite halvsunkiga strandhotell
Vi lyckades i alla fall ta oss till vårt hotell Lake Lodge som visade sig vara en vacker oas i denna smutsiga stad. Därifrån gjorde vi taxiutfärder till först Gallery Café, Sri Lankas bästa restaurang med priser strax under en svensk sunkkrog, och sedan på fredagen till ett par shoppingcentrum. Det var svårt att få tag på riktiga taxibilar så vi fick även prova på tuk-tuk i trafikkaoset. Lagom roligt. Bara att dra in knän och armar då avståndet till omgivande bussar vid omköring var MAX tio centimeter.
Till flygplatsen lyckades vi tack och lov beställa en taxi. En och en halv timme tog det från vårt hotell. Inte blev vi uppgraderade till bussiness class den här gången, men å andra sidan kom vi iväg i tid med rätt flyg, så man får vara glad för det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar