Firar
snart tvåårsjubileum som Söderbo och ändå finns det en uppsjö av lokala hak som
jag inte har besökt. Dels beror det på att det hela tiden öppnar nya mer eller
mindre übertrendiga ställen med surdeg och ekologiskt kaffe upp över öronen men
sen får man inte glömma de ”sunkställen” som glädjande nog håller greppet om
åtminstone Hornsgatan. Glädjande för att de flesta av dem snarare är opretentiösa
än sunkiga. Jag skulle nästan kunna gå så långt som att säga att Hornsgatan kan
vara Stockholms mest underskattade restauranggata. Ett stenkast från mig kan
man till exempel få utmärkt indisk eller thailändsk mat på Ellora respektive
Thailändska Tigern. Igår var jag på premiärbesök på ”finpizzerian” Rimini och
åt deras underbara hemfriterade mozzarella till förrätt.
Men helgens mest
minnesvärda var nog ändå snabblunchen på restaurang Corso. Å ena sidan kanske
de dammiga fönstren med plastblommor och det faktum att majoriteten av
stammisarna i ärlighetens namn verkar ha lite problem med alkoholen
kvalificerar den till ett typisk sunkhak med stort S, men å andra sidan är det
varken inrökt eller otrevligt på något sätt (åtminstone inte under vårt besök
kl. 16 en söndag). Det hela påminner snarare om att vara hemma hos mormor, med den lite
50-talsinspirerade inredningen och den vällagade maten. Den vänlige mannen i
baren ber om ursäkt för att menyn är begränsad när vi dyker upp. Gris är
tydligen temat för dagen och vi väljer fläskschnitzel samt grillspett på
fläskfilé, båda generöst ackompanjerade av frasig pommes och bearnaise som
smakar hemlagad. Till spettet dessutom en mycket god paprikaröra. Allt detta kostar vad ett par kaffe med surdegsfrallor skulle ha kostat oss på ett mer nyöppnat ställe. Vi är de enda gästerna under 60. Det
är som en tidsmaskin till tiden innan skägg med sotarmössor invaderade
stadsdelen.