måndag 6 januari 2020

Reseåret 2019

Det har blivit dags att sammanfatta reseåret 2019, som bjöd på en hel del repriser men tre nya länder: ColombiaMalaysia och Slovakien.

Det började med drömresan till Colombia i månadsskiftet januari-februari. På två veckor hann vi med fem vitt skilda platser: huvudstaden i bergen (Bogota), den karibiska paradisön San Andres, storstaden Barranquilla (känd för Shakira och sin karneval), strand- och hamnstaden Santa Marta och västerlänningarnas turistmecka Cartagena. I Bogota bokade vi fel hotell och hamnade på gränsen till de sämsta områdena men trots det kändes det aldrig speciellt brottsligt eller hotfullt, varken där eller någon annan stans i landet. Största risken här är att bli nertrampad av andra turister på stranden.

Hann knappt landa hemma förrän det var dags för jobbresa till London. En helt ok stad när jobbet betalar och man får en specialguidad tur på British museum. Besökte även anrika Travellers Club men även här är det mögel och heltäckningsmattor på toaletterna.

I slutet av mars var det dags att fylla på solnivåerna igen med en veckas slapp semester i Kuala Lumpur. Drömresa både dit och hem med Finnair och halvfulla plan. På plats blev vi uppgraderade till fyrarumslägenhet med frukostmatsal på femtielfte våningen och pool med olympiska mått, eller möjligen lite större. KL blev en ny favoritstad. Trevligare än ”grannstäderna” Singapore och Bangkok. Billigare och mer asiatiskt kaos än Singapore men å andra sidan mer internationellt och uppstyrt än Bangkok.

Under våren blev det ett par Östeuroparepriser: Berlin på påskhelgen och Warszawa i maj. Båda spännande och prisvärda städer med öl och mat som inte går av för hackor, men de börjar bli lite för sönderkramade av turister för min smak. Slovakien där jag var i juli är att föredra, om man som jag letar efter mer unika upplevelser. Huvudstaden Bratislava har sina turistiga områden men också massa guldkorn, och bergen är bara oslagbart vackra, med eller utan turister. Ta tåget upp till Tatrabergen, men kosta på första klass.

I oktober var det dags för tv-mässan i Cannes igen. I år blev det hotell istället för lägenhet, med skenande frukostkostnader till följd. Bara ett par veckor senare bar det av på höstlovsresa till Madrid med tre generationer, och kontrasten i pris- och serviceläge mellan de två länderna blev uppenbar… Otroligt bra shopping på båda ställena dock!

Madrids vackra tågstation varifrån vi gjorde en blixtvisit till Toledo

Årets sista utlandsresa gick till Riga. Min absoluta favoritstad i Europa. Den blev inkörsporten till Östeuropa när jag bodde där 2015, och nu har jag dessutom en svägerska där. Glatt överraskad av att restaurangscenen har hottat till sig sen jag var där sist. Inte ens min vegetariska väninna behövde svälta.

Detta års första resa blir till Costa Rica om exakt en vecka. Kommer bli mycket fokus på strand men också en del djungel och natur. Boenden bokade i turiststrandstaden Jaco, djungelutgångspunkten Fortuna och lugnare (kanske) strandstaden Coco beach i norra delen av landet. Hoppas kunna ha råd och tid med en utflykt till närbelägna Nicaragua också. Två länder i en smäll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar