tisdag 21 januari 2020

Hängbroar och varma källor i regnigt Fortuna

Transporter i Costa Rica är inte speciellt smidiga och inte speciellt billiga. För att ta oss till stopp nummer två på vår resa, staden/byn Fortuna, anlitade vi vår airbnb-värd där som skjutsade oss de dryga tre timmarna från Jaco för 150 USD. Då vet man att man kommer fram till rätt adress i alla fall. I sms-kommunikationen verkade hans engelska bra men när jag sa att jag kunde spanska övergick all kommunikation till det. Oavbruten spansk guidning under fyra timmars hårnålskurvor mellan Jaco och Fortuna. Jag kämpade med att hålla mig fast i sätet och samtidigt översätta valda delar av guidandet till Jenny.

Kan man inte få nog av regn och regnskog är Fortuna den perfekta utgångspunkten. Så här såg det ut mest överallt. Denna bild dock från en hängbro i parken Mistico

Vår värd och chaufför gav oss, förutom oupphörlig guidning, även bra tips på aktiviteter i Fortuna, byn vid foten av den numera insomnade vulkanen Arenal (som hade utbrott 1968 och sen stod och ”puttrade” fram till 2010). Den är främst känd för sina spa-anläggningar, med vatten som värms upp av vulkanen. De varierar i pris från gratis till tusentals kronor per dag. Vi satsade på gratis! Från vägkanten några kilometer utanför byn gäller det att hitta en stig ner till floden som rinner från vulkanen. Där forsar perfekt tempererat vatten fram. Skulle gissa på 30-35 grader. Sen gäller det bara att hitta en sittplats där man inte sveps iväg av strömmen, och man har en naturlig jacuzzi! Efteråt tog vi en fika på lyxhotellet Tabacon, några hundra meter från gratisfloden. Här kostar dagspa 160 USD… men kaffe och lån av toa ”bara” 4.

Så här såg den varma floden ut på förmiddagen när vi var där. Efter kl. 11 är det fullsmetat med folk.

Vår andra dag gjorde vi en utflykt till ”Mistico hanging bridges”, en promenadslinga på ca 3 km genom vacker regnskog, på stigar, broar och hängbroar. Såg inte lika mycket djur som på förra djungerturen (i Manuel Antonio) men så gick vi utan guide också. Skymtade dock en apa (ev. spindelapa), en orm och en uggla. Och så ösregnade det, nåja det växlade mellan ösregn, duggregn och korta uppehåll, som under hela vår vistelse i Fortuna. Mellan april och december är det regnperiod. Detta var alltså den torra perioden… men vi hade tydligen lite otur med en ihållande kallfront. Nåja, kallt var det inte. Runt 25. Men vi var ändå överlyckliga när vi igår tog en fullsatt minibuss (55 USD/person och drygt fyra timmars nya slingervägar) ner mot soliga, torra kusten och Coco Beach!

Från starten på hängbro-promenaden har man (under soligare dagar) perfekt utsikt över vulkanen Arenal. Här kan man skymta basen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar