fredag 24 januari 2020

Åter till hav och klarblå himmel

Tredje och sista stoppet på vår Costa Rica-resa är strandorten Coco beach i nordvästra delen av landet. På den här kusten är alla stränder ganska lika: långa, platta med finkornig lavasand. Gör sig inte så bra på bild men sköna att promenera på. Det som skiljer dem åt är demografin. Orterna och stränderna längre ner på Nicoyahalvön har bättre surf och därmed mer ungdomar, hippie/hipster-stämning. Vi har lugna vatten och mycket lokalbor samt mängder av amerikanska pensionärer som är rätt bra på att festa de också.

Bred och fin strand här i Coco. Just här rinner en å ut i havet

Orterna här verkar inte vara uppbyggda kring stranden som i många europeiska länder. Istället växer de fram kring en huvudgata som leder ner mot stranden. Här ligger (i alla fall i Coco) alla stora barer och restauranger. Vid stranden finns ett fåtal mindre ställen. Stora hotell och höga hus lyser helt med sin frånvaro här. Vi bor i ett parhus i ett litet komplex med sju andra liknande lägenheter i två plan och med ingång från bottenvåningen. Stor fin pool i mitten av det hela, om man inte orkar tampas med den mörka sanden.

Vår hotellpool i Luxury Coco Villas

Igår promenerade vi genom de västra delarna av stan, som visade sig vara där lokalbefolkningen bor. Köpte glass för en tiondel av priset samt blev utsatta för en lokal parad. Absurd men rolig. Först kommer ett gäng vuxna och barn utklädda i olika masker, många med tjurtema, och låtsatsstångar alla i närheten (däribland oss), sen en golfbil med en ung skönhetsdrottning och sist en miniorkester i en pickup. En del i denna årliga fest är att man skjuter kraftiga smällare lite då och då, gärna kl 5 på morgonen. Tror ni vi vaknade med ett ryck första gången? Trodde det var knarkkrig och skottlossning! Nu när man vet vad det är somnar man snabbt om.

Detta är en levande fiskeby. Många båtar både på land och i vattnet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar