tisdag 22 januari 2019

Första dygnet i Bogota

KLM är en klippa. Innan utsatt tid landade vi i Amsterdam och hade god tid på oss, nåja en dryg halvtimme, att med raska steg traska iväg till Bogota-flightens boarding. Välpackat handbagage i högsta hugg.

Mitt i storstadens myller tar man efter visst köande bergbanan upp på det grönskande berget Monserrate

Under en kväll och en dag i Bogota har jag dock som väntat bara bylsat på mig allt varmt. Kallt ute och ännu kallare inne. Underligt att man inte har uppvärmda hus på en plats där temperaturen aldrig går över 25 men ofta är under 10, och en hög luftfuktighet på det. Sällan har jag sett så mycket vackra blommor och frodighet på en dag, och det i en tiomiljonersstad.

Underliga vita blommor på berget, som även dekoreras av väldigt kitschig konst i olika former

Idag åkte vi från 2 600 meters höjd upp till drygt 3 100: bergbana till Monserrate, populärt utflyktsmål för lokalbor och turister. Där uppe finns kyrka, marknad och restauranger, och en hänförande utsikt så klart. De hurtiga promenerar och kommer upp genomsvettiga och vita i ansiktet. Med vårt lugnare tempo har vi inte känt av några höghöjdskrämpor.

Utsikt mot ”djungeln” från Monserrate. Det ser varmare ut än det är…

Dagen fortsatte med promenad i ”gamla stan”: Candelaria, mycket nära där vårt hotell ligger. De flesta menar att detta är ett trevligt besöksmål dagtid men inte att rekommendera efter mörkrets inbrott. Då tar man istället en Uber till de norra delarna av Bogota. Tyvärr ganska stora avstånd så lite får man välja om man vill bo nära dagsaktiviteterna eller kvällsaktiviteterna. I Candelaria-området ligger även de flesta museer. Imorgon ska vi försöka hinna med Guldmuseet (museo de oro) innan vår flight till San Andres på eftermiddagen.

Plaza Bolvar är inget för de med duvskräck. Sällan sett så mycket flaxande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar