onsdag 2 september 2015

Utflykt till närområde del... 4?

Från downtown Ventspils har man bra utsikt över de ständigt
pågående lastnings- och lossningsprocedurerna i hamnen
Kossa utklädd till resväska
Stort sandslott och moln tornar upp sig på den fina stranden
"Detta blir den sista helgen med sommarkänsla." mässade den svenska väderpresentatören med domedagsröst. (Vi tittar alltid på nyheterna på svtplay) Bara att packa ihop sig och åka till stranden innan drivisen åter tar över på Östersjön med andra ord. Och eftersom Johan hade två dagar ledigt passade vi på att göra en utflykt med övernattning. Sen skadar det inte heller att man kan hitta rum på bra hotell för runt 300 kronor i det här landet.
Tre timmars bussresa senare befann vi oss i ett folktomt men prydligt Ventspils rakt ut på Lettlands västkust. Oklart om letterna redan anser att sommaren är över och har börjat kura inomhus, om de är "på landet" som vanligt (jag fattar inte var alla dessa sommarhus ligger. Landet är för fasen helt folktomt mellan städerna också) eller om Ventspils alltid ser ut som dagen efter en atombomb. Med karta i högsta hugg försöker vi hitta "centrum" och inser att vi bor mitt i det. Hm. Folk kanske hänger på stranden. Vi går dit. Nej, det gör de inte. Ser dock några tappra babushkor som badar, och jag skulle ha gjort det samma om det varit bara någon grad varmare och inte blåst så infernaliskt. Mycket uppfriskande känsla med havsbris och höga vågor efter en sommar i lite muggiga Rigabukten. Sanden är bländande vit och strösslad med diverse lekredskap. Detta är definitivt ett resmål anpassat för barnfamiljer. Som tur är lyser även dessa med sin frånvaro under vårt besök.
Något det däremot finns gott om är blommor. Parker, refuger och alla möjliga ytor pryds av prunkande arrangemang. Kor är också poppis. Kommer ni ihåg koparaden från 2004? (cowparade.com) Ventspils hade ett liknande event men här auktionerades de inte bort utan blev kvar. Oklart varför. Publika utsmyckningar i all ära men det mest intressanta med Ventspils är nog ändå den enorma hamnen. En viktig hub för handelsförbindelserna österut. Frakttågen går i skytteltrafik. Härifrån går även färja till Nynäshamn sex gånger i veckan. Bra mycket billigare än vraken som Tallink kör från Riga, och man lär slippa fylleslag också eftersom Stena-färjorna huvudsakligen är till för frakt och bilpassagerare.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar