tisdag 8 september 2015

På uppfostringsanstalt i Stockholm

Den lettiska matkulturen må ha haft en kärlekslös och hård uppväxt men i skarp kontrast är den svenska maten nu totalt söndercurlad. I brist på verkliga problem ägnar svenskar allt större intresse för vad man stoppar i sig, och restaurangerna är så klart inte sena att haka på. I skydd av uttryck som hållbar, ekologisk och närproducerad tillåts helt plötsligt vilka priser och olater som helst. Problemet är när maten blir viktigare än gästen och "kunden har alltid rätt" byts mot "kocken har alltid rätt". Som när jag och en väninna var på Häktet och delade på en stor ugnsbakad fisk. Just under fjällen var den mjäll och god men längre in fick den mer och mer sushikaraktär och var dessutom kall. Vi bad dem värma på den lite mer. Till svar fick vi en lång föreläsning om det bästa sättet att tillaga fisk: "Den ska bli exakt 42 grader, och det är den här." Jo, men väl på tallriken är den närmare 20, och rå. Efter att ha lyssnat uppmärksamt och nickat snällt lyckades vi ändå förhandla oss till ytterligare fem minuter i ugnen för fiskstackaren.
Flera matföreläsningar blev det när jag nu i helgen hade det tveksamma nöjet att besöka Fotografiskas restaurang. Efter LCHF ska ju svenskarna nu lära sig att INTE äta kött. Det blev för mycket av det goda så nu är fokus på grönsakerna, speciellt på Fotografiska. Gott så. Jag äter gärna mer grönt men det faktum att portionerna är pyttesmå och svindyra känns inte så uppmuntrande.* Men det är väl bara jag som inte vet att uppskatta den kärlek som lagts i tillagningen av de noga utvalda vegetabilierna. Om denna skvallrar den tid det tar att få in maten. Servisen tittar oförstående på oss när vi påpekar detta. Skakar på huvudet och mumlar något om kantarellerna. Väninnan har väntat i en halvtimme på sitt vin och när hon frågar om det är på gång (eller håller druvorna på att trampas i källaren?) får hon svaret att det serveras samtidigt som maten (och därmed basta). Det känns lite 50-tal över det hela. Ingen dricka utan mat. Själv lyckades jag dock beställa ett speciellt "fördrinksvin" som serveras i helglas istället för de halvglas man får till maten. Jag är mycket nöjd, tills notan kommer. För nöjet att ha något i glaset även innan de korslagda grönsakerna högtidligen bärs in får man nämligen punga ut med 145 kronor…
Att restaurangen håller på att förvandlas från nöjeslokal till uppfostringsanstalt får jag ytterligare bevis på när jag med några kolleger lunchar på Boquerian ett par dagar senare. Här har man i alla fall inte hakat på vegotrenden än utan dagens rätt är fläskhare (ett ytterst missvisande ord för fläskytterfilé. Jag fick bilder av en baconlindad hare i huvudet innan någon förklarade det hela) Vegetariska eller fläskfria alternativ finnes icke. Tillbehör zucchini och yoghurtsås. Kan man få något annat än yoghurten till? undrar den laktoskänsliga väninnan. Nix. Det är fläsk och yoghurt som gäller om man inte vill plocka något från den korta tapaslistan. Jo, en fisk hade de visst också men känner jag de allsmäktiga kockarna rätt så tillagas den till 42 grader och varken mer eller mindre. Kunden har väldigt sällan rätt, tyvärr.


*Vill du slippa ängslig medelklass, pekpinnar och föreläsningar och helt enkelt äta grönsaksrätter för att det är billigt, nyttigt och gott rekommenderas istället Mellanösterninspirerade café Légumes på Hornsgatan 80.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar